Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Organisaties tevreden over Zorgzwaartefinanciering

19 maart 2011 Door de redactie Geen reacties

De meeste organisaties in de gehandicaptenzorg zijn best tevreden over de invoering van de Zorgzwaartefinanciering. Ze vinden dat het geld eerlijker wordt verdeeld, en dat beter is te zien waaraan het geld wordt besteed. Maar tot meer regie van de cliënt heeft de Zzp-financiering nog niet geleid.

Als nadeel van de Zorgzwaartesystematiek wordt genoemd dat er meer aandacht is voor de tekorten dan van de mogelijkheden van mensen. De invoering van de Zzp-financiering heeft vooral geleid tot bedrijfsmatige veranderingen. Het heeft er nauwelijks toe bijgedragen dat cliënten of hun belangenbehartigers meer zeggenschap hebben gekregen over de zorg.

De conclusies staan in de eindrapportage van het project 'Zzp's in de praktijk,' dat is uitgevoerd door belangenverenigingen. Doel is om een beeld te krijgen hoe zorgaanbieders met de zorgzwaartepakketten omgaan en wat de gevolgen daarvan zijn voor cliënten. Oudervereniging Platform Vg heeft 22 organisaties bezocht die zorg en ondersteuning bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. Hier zijn 311 mensen geïnterviewd: cliënten, cliëntvertegenwoordigers, begeleiders en managers.


Zorg belangrijk, niet financiën
Voor de meeste cliënten en vertegenwoordigers is het zorgzwaartepakket geen levendig thema. "Het financiële plaatje is niet belangrijk, ik wil dat de zorg goed is," aldus een cliëntvertegenwoordiger. Een minderheid gaf aan wel veranderingen te merken. "Het ligt nu allemaal open. Vroeger werd er nooit over geld en inzet van middelen gesproken. Ouders weten meer. Nu krijg ik door mijn kennis dingen voor elkaar."

Het rapport Zzp's in de praktijk, sector gehandicaptenzorg, is te downloaden op de site van Platform Vg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!