Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Opvoedingsstijl beïnvloedt ontwikkeling gehandicapt kind

21 november 2012 Door de redactie Geen reacties

De opvoedingsstijl van ouders houdt rechtstreeks verband met hoe onafhankelijk en coöperatief hun verstandelijk beperkte kinderen worden. Er is een analyse gemaakt van oudere studies om te achterhalen welke invloed de opvoedingsstijl heeft op de ontwikkeling van kinderen met beperkingen. Kinderen van ouders die zich positief opstellen worden onafhankelijker, ontwikkelen zich beter op taalgebied, kunnen zich emotioneel beter uitdrukken, zijn sociaal sterker en hun stemming is evenwichtiger.

In gezinnen waar ouders hun kinderen op een positieve manier opvoeden, is het waarschijnlijker dat de beperkingen van het kind door te tijd heen minder ernstig worden, zei Tim Smith van de Brigham Young University, die aan de studie werkte waarover deze maand werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Research in developmental disabilities.

Balanceren
Onderzoek wijst steeds weer uit, dat hoe vroeger en consistenter kinderen op een positieve manier worden opgevoed, hoe beter zij zich ontwikkelen. Smith en zijn collega's onderscheiden drie stijlen van opvoeden. Toegeeflijke vaders en moeders accepteren, en vragen niets, terwijl autoritaire ouders hun kinderen vooral controleren en sturen. Positieve ouders zitten er tussen in, zij balanceren tussen hun kind de ruimte geven om zelf dingen te willen, terwijl zij ook zelfbeheersing en discipline stimuleren.

Uitdaging
Ondanks de duidelijke voordelen van de positieve stijl, zeggen de onderzoekers dat die vooral bij kinderen met een beperking een hele uitdaging kan zijn. "Als je je voorstelt hoe ouders een kind met een beperking opvoeden, denk je intuïtief toch eerder aan een meer sturende aanpak, omdat je aanneemt dat het kind zelf geen dingen kan bedenken. Aan de andere kant lijkt het makkelijker en minder stressig om bij kinderen met autisme wat toegeeflijker te zijn, om conflicten te vermijden," zei Tiny Dyches van Brigham Young university, die ook aan het onderzoek werkte.

Middelpunt
"Toch is het niet goed om een kind bloot te stellen aan verschillende soorten regels binnen een gezin, of door het in het middelpunt van de aandacht te plaatsen." De wetenschappers zeggen dat in hun onderzoek voor het eerst wordt geanalyseerd wat het effect is van de ouderlijke opvoedingsstijl op de ontwikkeling van kinderen met een beperking. Van de duizenden studies naar opvoedstijlen gingen er tussen 19090 en 2008 maar 14 over kinderen met autisme, Downsyndroom en andere ontwikkelingsstoornissen. Maar ondanks dit kleine aantal, wordt volgens de onderzoekers door hun analyse toch glashelder dat een positieve houding van ouders beter is voor kinderen met beperkingen. Ze adviseren dan ook dat bij vroegtijdige gezinsondersteuning de positieve opvoedingsstijl wordt gestimuleerd.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!