Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Opvang van Oekraïense mensen met een beperking

16 maart 2022 Door de redactie Geen reacties

Op diverse plekken worden mensen uit Oekraïne opgevangen met (een gezinslid) met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Zorgorganisaties Cordaan en Sherpa en ook Ipse de Bruggen hebben aangegeven voor opvang te zorgen.

In Huizen worden naar verwachting twintig gezinnen uit Oekraïne opgevangen met een gezinslid met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Zorgorganisaties Cordaan en Sherpa en woningbouwcorporatie De Alliantie slaan hiervoor de handen ineen en maken een appartementencomplex geschikt.

De opvang komt voort uit de betrokkenheid van Cordaan bij SOFT Tulip, een organisatie van zorgaanbieders die sinds 2006 probeert Oekraïne en ander Oostbloklanden te ondersteunen bij kwaliteitsverbetering van de zorg voor mensen met een beperking, ouderen en GGZ-problematiek.

Extra hulp hard nodig
Hanneke Vrielink, directeur Cordaan Jeugd, coördineert de opvang. Zij zit in het bestuur van SOFT Tulip, dat nu het initiatief Soft Tulip for Ukraine is gestart.

"Voor deze gezinnen is extra hulp hard nodig. We zijn daarom blij dat De Alliantie zo snel een gebouw beschikbaar heeft gesteld. Samen met een aantal vaste leveranciers van Cordaan en Sherpa bereiden we nu de komst van deze gezinnen uit Oekraïne voor. Het gebouw stond leeg, dus we werken nu hard aan het meubileren en geschikt maken voor de nieuwe bewoners. Deze gezinnen zijn zelf mantelzorger van hun familielid met een beperking. Wij ondersteunen hen zoveel mogelijk met geschikte huisvesting en hulp waar mogelijk."

Volgens Amanda Classen, manager facilitaire zaken bij Cordaan, zijn de appartementen klaar voor de nieuwe bewoners. "De appartementen zijn groot genoeg voor de gezinnen die we verwachten. Ook is er ruimte voor een rolstoel of tillift. Onze leveranciers zorgen voor de bedden, het linnengoed, de schoonmaak en voor voldoende voorraad aan levensmiddelen voor de eerste tijd. Uiteindelijk verwachten we dat deze mensen hier zo'n 6 tot 8 maanden zullen kunnen blijven."

Vrielink: "We helpen met Soft Tulip overigens ook gezinnen in Oekraïne zelf. Alle hulp die onze stichting krijgt, komt dus ten goede aan deze families van mensen met een beperking, in Oekraïne en nu ook in Nederland."

Opvang kinderen en begeleiders
In overleg met de Veiligheidsregio Hollands Midden en de gemeente Alphen aan den Rijn heeft ook zorgorganisatie Ipse de Bruggen op Landgoed Hooge Burch woningen in gereedheid gebracht om kinderen en begeleiders uit Oekraïne op te vangen. IKEA Delft is bereid gevonden om de bedden en de matrassen te schenken.  |

Lees meer op www.ipsedebruggen.nl en www.cordaan.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!