Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Opstap naar zelfstandigheid voor mensen met een verstandelijke beperking

11 april 2014 Door de redactie Geen reacties

Zelfredzaamheid helpt mensen met een verstandelijke beperking om zich in de samenleving te bewegen en zich zelfbewuster en onafhankelijker te voelen. Op stap is een theoretische goed onderbouwde, praktische methode om mensen met een beperking te helpen bij het vergroten van hun zelfredzaamheid. De methode kan zowel individueel als groepsgewijs worden ingezet. Voorwaarde is wel dat de cliënt interesse heeft om zijn zelfredzaamheid te ontwikkelen, en dat hij daar ook de mogelijkheden voor heeft.

De methode Op stap richt zich op mensen met een matige verstandelijke beperking (ontwikkelingsleeftijd 3,5 tot 6 jaar), en eventuele bijkomende stoornissen als Adhd of autisme. Vanwege de vermoedelijk geringe taalvaardigheid van de cliënt is de methode erg visueel ingesteld, met veel ondersteunende tekeningen, foto's  en pictogrammen, en is de basis voor het slagen ervan een goede, veilige relatie tussen begeleider en cliënt.

Huishoudelijke taken
De helder geschreven begeleidershandleiding bevat een theoretisch gedeelte, een hoofdstuk over begeleidersvaardigheden en hoofdstukken met de praktische toepassing  zowel in een groep als individueel.

De onderwerpen die aan de orde komen zijn huishoudelijke taken en persoonlijke verzorging.

Behalve het begeleidersboek bevat het pakket een cd-rom met pictogrammen en formulieren, een klembord, persoonlijk logboek, en een koffer met werkkaarten, certificaten (elke stap wordt bekroond met een diploma) en pictogrammen.

Op stap Een theoretische en praktische methode om de zelfredzaamheid te vergroten. Door Shirley Goedendorp. Uitgeverij Graviant, prijs € 97,50.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!