Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Oproep voor meer inclusieve stembureaus

6 maart 2024 Redactie Klik Geen reacties

Stichting Prokkel zet in op nog meer inclusieve stembureaus in Nederlandse gemeentes bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023 deden al 200 gemeenten mee.

Bij een inclusief stembureaus is minimaal 1 vrijwilliger met een verstandelijke beperking aanwezig. Hij of zij vormt een duo met een vrijwilliger zonder beperking. In totaal waren in november vorig jaar 380 duo’s aanwezig bij de 200 deelnemende gemeenten.

Stichting Prokkel verwacht dat het er in juni nog meer gemeenten mee zullen doen. Er zal in ieder geval weer veel media-aandacht voor zijn. Gemeenten kunnen zich aanmelden via www.prokkel.nl of door de landelijk projectleider Marian Geling te contacten: 06-27057594 of marian@prokkel.nl.

De stichting heeft gemerkt dat het goed is voor de lokale inclusie en voor de vrijwilliger zelf dat er iemand met een verstandelijke beperking meehelpt op het stembureau. Het vergroot het zelfvertrouwen van de vrijwilliger en deze voelt zich serieus genomen. De stichting hoort geregeld dat deze vrijwilligers hierdoor ook in andere situaties uit hun comfortzone durven stappen.

Mensen met een verstandelijke beperking die tijdens de verkiezingen willen helpen bij een stembureau, kunnen zich ook aanmelden op www.prokkel.nl.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!