Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Oproep voor een andere kijk op mensen met meervoudige beperking

2 juli 2019 Lot de Swart, Geen reacties

De beperkingen staan prominent op de voorgrond bij mensen met een meervoudige beperking. Niet kunnen lopen, niet goed kunnen praten, niet goed met prikkels om kunnen gaan, niet kunnen eten, geen goede gezondheid, niet zindelijk...dit is niet alleen het eerste wat je ziet, maar ook  erg bepalend in hun dagelijkse leven. Lot de Swart deelt in haar column een oproep om op zoek te gaan de talenten van deze mensen en daarover mee te denken.

Oudervereniging BOSK heeft een mooie poster ontwikkeld, die uitbeeldt met welke handicaps iemand met een meervoudige beperking te maken kan krijgen en hoe deze handicaps op elkaar- en op het leven ingrijpen. Dat deze beperkingen inderdaad erg zichtbaar en ingrijpend zijn, maakt het soms extra uitdagend om juist óók aandacht te hebben voor wat mensen met een meervoudige beperking allemaal wèl kunnen.

Welke mens achter de handicaps zit, waar iemand goed in is (misschien wel beter dan wij) en welke talenten degene heeft. We moeten misschien wat beter kijken, maar dit is ook EMB!

Nieuwe poster
Samen met de BOSK willen we nu ook dìè kant belichten, door een poster toe te voegen aan de poster met de handicaps en beperkingen. We willen laten zien, dat mensen met een meervoudige beperking meer zijn dan alleen maar die in het oog springende handicaps.

Ikzelf denk meteen aan Erik. Een man die woont bij Estinea, de organisatie waar ik voor werk. Erik is meervoudig beperkt, en ook zichtbaar meervoudig beperkt.

Steun
Op een dag een poos geleden - ik had een rotdag op mijn werk waar niets leek te lukken, ik was moe en stil- zat ik naast Erik die ik een bezoekje bracht op zijn dagbesteding. Zonder iets te zeggen, legde Erik zomaar zijn hoofd op mijn schouder. En ik voelde hoe hij me steunde.

Dàt is Erik zijn talent. Dat hij sensitief is voor de ander, en niet schuwt om aandacht te hebben voor emoties van de ander.

Dat wat wij misschien een beetje verleerd zijn, of ongemakkelijk vinden, dat kunnen mensen met een meervoudige beperking vaak wel.

Dit soort voorbeelden van talenten, kwaliteiten en mogelijkheden, willen we verzamelen voor een tweede poster.

Denk mee
We doen een oproep aan iedereen die met mensen met een meervoudige beperking werken en leven, om ons te helpen een tweede poster te maken. Want de poster met alle handicaps en beperkingen is een te eenzijdig beeld en we hebben jullie input nodig om ook de andere kant van EMB meer aandacht te geven.

Heel graag willen we dus, dat juist de ervaringsdeskundigen rondom mensen met een meervoudige beperking mee gaan denken om de tweede poster inhoud te geven om mensen met een meervoudige ook positief in de kijk te zetten. Want.... #ditisookEMB

Meedenken kan via Facebook. We hopen op veel reacties! | Lot de Swart

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!