Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Oproep IGJ: Controleer diploma’s en check identiteit zzp’ers

2 juli 2024 Redactie Klik Geen reacties

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) blijft er bij werkgevers in de zorg op hameren om diploma’s, cv’s en VOG’s goed op echtheid te controleren. Ook als die controle door een externe partij wordt gedaan, blijft de werkgever verantwoordelijk.

Daarnaast is het belangrijk dat de identiteit van een sollicitant, zzp’er of werknemers gecontroleerd en vastgelegd wordt. Volgens de inspectie draaien sommige zzp’ers op papier zoveel uren dat dat fysiek niet mogelijk is. Het zou in dat geval kunnen dat andere mensen op naam van de geregistreerde zorgverlener werken.

De IGJ heeft samen met de Inspectie voor het Onderwijs een verkenning naar gesjoemel met diploma’s en stages gedaan, waaraan ook de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven heeft meegewerkt. Volgens hen is het veel te eenvoudig om met een vals of ‘gekocht’ diploma in de zorg aan de slag te gaan.

Sjoemelbureaus
De problematiek speelt met name in de gehandicaptenzorg, jeugdzorg, ggz, bij verpleeghuizen en de wijkverpleging. Volgens de inspecties is er sprake van netwerken met onder meer zorgaanbieders, bemiddelingsbureaus en opleiders die de misstanden en fraude faciliteren.

Er wordt door de inspecties ook gekeken naar mogelijkheden om de sjoemelproblemen aan te pakken, door te kijken naar bijvoorbeeld het toezicht op bemiddelings- en uitzendbureaus en het weren van niet-integere zorgaanbieders.

Zerotolerancebeleid
Bij ’s Heeren Loo is gehoor gegeven aan de herhaalde oproep van de IGJ . De zorgaanbieder controleert momenteel alle zzp’ers. Men gaat letterlijk met elk van hen aan tafel zitten, waarbij de zzp’er ter plekke dient in te loggen op het systeem van DUO, waar alle diploma’s staan geregistreerd.

Twee medewerkers wilden niet meewerken, voor hen is het einde oefening bij ’s Heeren Loo. “Er is echt een zerotolerancebeleid. Als je je niet wilt laten controleren, kunnen wij niet checken of je aan de eisen voldoet. Dat stopt onze relatie", stelde regiodirecteur Bas Jansen van ’s Heeren Loo bij de NOS.

Ook de tussenpersonen en bemiddelingsbureaus worden onderworpen aan een controle. “Als blijkt dat een bureau niet voldoet, stoppen we daar de samenwerking ook mee."  |

De afgelopen tijd was fraude in de zorg volop in het nieuws. Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!