Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Oppositie wil duidelijkheid over extra verzorgers

28 november 2011 Door de redactie Geen reacties

“Verdwijnt het geld niet in de grote bulk die naar de instellingen gaat? Zijn het wel gekwalificeerde mensen?” Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) vroeg vorige week duidelijkheid over de 12.000 extra verzorgers die staatssecretaris Veldhuijzen (Volksgezondheid) heeft beloofd. "Als zorginstellingen het geld niet besteden aan extra personeel, haal ik het terug," antwoordde de staatssecretaris.

De 250.000 bewoners van zorginstellingen krijgen er in 2012 12.000 verzorgers bij. Dat staat in een convenant dat de staatssecretaris vier maanden geleden heeft afgesloten met de gezondheidssector. Sindsdien is het volgens Voortman betrekkelijk stil geworden. Daarom wilde ze opheldering over onder andere de kwaliteit van de extra medewerkers. "Een middagje scholing is echt niet genoeg", antwoordde Veldhuijzen.

Opleiden
"Eerst opleiden, dan aannemen". Leijten (SP) wil alleen opgeleide verzorgers in de zorginstellingen. En dat moeten dan ook fulltimers zijn. Zij heeft weinig vertrouwen in het convenant omdat de staatssecretaris de convenantspartijen nergens toe kan verplichten. De coalitiepartijen hebben alle vertrouwen in de plannen van de staatssecretaris. 29 November stemt de Tweede Kamer over de moties die tijdens het debat zijn ingediend.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!