Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Oppositie heeft veel kritiek op Wet werken naar vermogen

23 april 2012 Door de redactie Geen reacties

Wie kan werken, moet ook werken. Dat is de kern van de Wet werken naar vermogen, een voorstel van staatssecretaris De Krom (Werkgelegenheid) dat donderdag na vier dagen debat groen licht kreeg. Een goed uitgangspunt, vinden alle woordvoerders. Maar de oppositiefracties hebben veel kritiek op de uitvoering van het voorstel.

Regeringspartijen Vvd en Cda stemden samen met gedoogpartner Pvv en Sgp donderdagavond in met het voorstel van de Krom. Uitgangspunt van de Wet werken naar vermogen is dat gemeenten mensen met een arbeidsbeperking gemakkelijker aan een reguliere baan kunnen helpen. Loondispensatie moet dat mogelijk maken: werkgevers mogen arbeidsgehandicapten onder het minimumloon betalen, waarna gemeenten hun inkomen aanvullen.

Loondiscriminatie
De oppositie plaatst veel vraagtekens bij de uitvoering van het wetsvoorstel. Karabulut (SP): "Het wetsvoorstel rammelt aan alle kanten. Er is geen draagvlak voor bij werkgevers en werknemers." Er is sprake van "loondiscriminatie" in plaats van loondispensatie, zegt Karabulut, omdat mensen jarenlang voor minder dan het minimumloon aan het werk moeten.

Uit pilots blijkt volgens Hamer (Pvda) dat door loondispensatie niet meer mensen aan de slag komen. Omdat zij denkt dat werkgevers niet daadwerkelijk meer arbeidsgehandicapten aannemen, wil zij bedrijven verplichten een minimum aantal mensen met een handicap in dienst te nemen. Ook Ortega-Martijn (ChristenUnie) pleit voor harde afspraken met werkgevers, omdat het wetsvoorstel over "kostbare mensen" gaat.

Positief
Een positief geluid komt van Vvd'er Azmani: "Met dit wetsvoorstel kijken wij naar wat mensen wel kunnen in plaats van wat zij niet kunnen." Het is nodig om het socialezekerheidsstelsel voor de toekomst houdbaar te maken, voegt De Jong (Pvv) toe. Door de nieuwe wet kunnen volgens Sterk (Cda) mensen met een beperking hun talenten laten zien. Het wetsvoorstel biedt mensen kansen, vindt ook Dijkgraaf (Sgp), maar gemeenten moeten wel voldoende inspanning leveren bij de uitvoering van hun nieuwe taken.

Twijfel
Hebben gemeenten genoeg gereedschap en geld om de wet uit te voeren? Dat betwijfelen diverse oppositiewoordvoerders. Het wetsvoorstel bezuinigt bijna 2 miljard op de kansen om aan het werk te komen, oordeelt Klaver (GroenLinks). In het belang van werkzekerheid stelt hij voor om mensen met een beperking in lokale leerwerkbedrijven op te vangen. Koşer Kaya (D66) is bang dat het aantal werklozen juist toeneemt als niet meer geld voor werkbegeleiding wordt gereserveerd.

Bekijk de verslagen van het debat over de Wet werken naar vermogen in de Tweede Kamer

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!