Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Opnieuw pleidooi voor gedwongen anticonceptie in specifieke gevallen

29 oktober 2020 Door de redactie Geen reacties

Wat weegt zwaarder: het recht op het krijgen van kinderen of het recht op ouders die in staat zijn goed voor je te zorgen? Als het aan voormalig kinderrechter Cees de Groot ligt, is dat tweede doorslaggevend wanneer het gaat om vrouwen die door een verslaving, psychiatrische ziekte of verstandelijke beperking niet in staat zijn goed voor een kind te kunnen zorgen. Hij pleit in die gevallen voor gedwongen anticonceptie in de vorm van bijvoorbeeld de prikpil of een spiraaltje.

Momenteel is de aanpak Nu niet zwanger waarbij deze vrouwen vrijwillig aan de anticonceptie gaan al heel succesvol. Ongeveer 70 procent van de bereikte vrouwen werkt hieraan mee. Maar dan blijft er toch nog zo’n 30 procent over die niet bereikt wordt of niet mee wil werken. Zoals een prostituee met een psychiatrische stoornis die een kind wil omdat klanten meer betalen voor een zwangere vrouw.

Complex en gevoelig
De Groot heeft namens de Beraadgroep verplichte anticonceptie een petitie naar de Tweede Kamer gestuurd ter behandeling. Minister Hugo de Jonge zegt tegenover de Gelderlander dat het een heel complex en gevoelig onderwerp is. “De situaties waarin sommige kinderen ter wereld komen zijn ronduit schrijnend te noemen. Daarom ben en blijf ik voorstander van het voorkomen van kwetsbaar ouderschap. In sommige gevallen is het raadzaam om een zwangerschap überhaupt te voorkomen.”

Andere geluiden uit de Tweede Kamer zijn terughoudender. Onder meer VVD, D66, GroenLinks, SP en PvdA willen meer onderzoek.

Schrijnende situaties
De Groot wordt gesteund door onder meer Heleen Dupuis, oud-voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en hoogleraar medische ethiek in ruste en door oud-hoogleraar adoptie René Hoksbergen. Cees de Groot pleit al jaren voor verplichte anticonceptie voor de bewuste doelgroep. Zo sprak hij in 2017 op een congres van Pluryn over ouder- en kindzorg en werd in datzelfde jaar de documentaire Moederliefde uitgezonden over Cynthia Stomphorst. Zij was het vijfde kind in het gezin dat uit huis werd geplaatst, na uitspraak van De Groot. De vader van Cynthia zei destijds tegen de oud-kinderrechter: “We gaan net zolang door totdat we er een mogen houden.” |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!