Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Opnieuw Kamervragen over gedwongen verhuizing cliënten

11 juli 2023 Redactie Klik Geen reacties

De gedwongen verhuizing van twee cliënten van Middin vanuit Den Haag naar Zevenhuizen, deed Tweede Kamerlid Jimmy Dijk (SP) in de pen klimmen. Hij stelde een aantal Kamervragen aan minister van Langdurige zorg Conny Helder, die daar onlangs op reageerde.

Het nieuws over de gedwongen verhuizing werd onder meer door Omroep West gemeld, die een van de ouders sprak. De twee jongens wonen in een verouderd zorghuis van Middin in Den Haag. Daar is plek voor zo’n twaalf cliënten, maar er wonen er slechts drie. De woning is onrendabel en wordt gesloten.

Dat de cliënten naar een andere locatie zouden verhuizen, vinden de ouders niet erg. Wel dat het naar een locatie verder weg is. De ouders konden altijd makkelijk spontaan een bezoekje aan hun kinderen brengen, maar dat behoort voor de familie Martens tot het verleden. Vader Ismail vertelt dat hij met het openbaar vervoer 2,5 uur onderweg zou zijn. Voor zijn vrouw is reizen met het ov helemaal niet mogelijk, omdat haar scootmobiel niet in de liften van het ov in Rotterdam past.

In strijd met rechten
Dijk vroeg de minister onder meer of deze overplaatsing niet in strijd is met het verdrag inzake de Rechten van het Kind, waarin het belang van contact tussen kind en ouders gewaarborgd wordt? Volgens Helder houdt Middin ook rekening met de contacten tussen ouders en kind en kan in goed overleg met de zorgaanbieder een oplossing voor het vervoersvraagstuk worden gezocht. En – in tegenstelling tot wat vader Ismail tegenover Omroep West zei – zou het volgens de minister gaan om een tijdelijke verhuizing. Middin zoekt door naar een betere oplossing in (de nabijheid van) Den Haag, aldus Helder.

Ze gaf het SP-Kamerlid aan dat er landelijk geen cijfers bekend zijn over hoe vaak er overplaatsingen zijn binnen zorgorganisaties die niet in overeenstemming zijn met de wensen van cliënten of ouderlijk gezag. Helder wil dit onderwerp wel bespreken in overleggen met vertegenwoordigers van cliëntenorganisaties, zorgaanbieders en zorgkantoren.  |

Bekijk de vragen van Dijk en de antwoorden van Helder.  Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!