Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Opnieuw inrichten van dagbesteding in gehandicaptenzorg

1 juni 2020 Door de redactie Geen reacties

Vanaf 1 juni 2020 wordt er in de gehandicaptenzorg weer gewerkt aan een nieuw perspectief voor dagbesteding. Dit gebeurt zoveel mogelijk op dagbestedingslocaties, waarbij ook het anderhalve meter afstand houden geldt. Er is een handreiking gemaakt om de komende tijd weer invulling te geven aan de dagbesteding in de gehandicaptenzorg.

Door de lockdown en het wegvallen van bezoek en dagbesteding is het leven van veel cliënten verschraald en hebben mensen psychische en sociaal-emotionele schade opgelopen, zo schrijft belangenorganisatie Iederin. Samen met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en belangenorganisaties LFB, LSR, Kansplus, Per Saldo, NVAVG, NVO en de Federatie Landbouw & Zorg en de BVKZ hebben ze daarom gewerkt aan een plan om de dagbesteding weer op te starten.

Instellingen kunnen met de handreiking dagbesteding in de gehandicaptenzorg aan de slag om de dagbesteding in overleg met cliënten vanaf 1 juni goed in te richten voor iedereen.

Als een locatie voor dagbesteding nog niet volledig open kan, worden alternatieve vormen van dagbesteding aangeboden. Dit geldt voor mensen die in instellingen wonen en voor mensen die thuis of in kleinschalige woonvormen verblijven. In samenspraak met de mensen of hun vertegenwoordigers wordt vastgesteld wat eventuele passende alternatieven zijn.  |

Download de Voorlopige Handreiking dagbesteding in de gehandicaptenzorg. Meer informatie is over de voorlopige handreiking is te vinden op de website van VGN.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!