Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Oplossing in de maak voor zorg aan kwetsbare jeugd

24 september 2014 Door de redactie Geen reacties

Bewindslieden Van Rijn (Vws) en Teeven (Veiligheid en justitie) zeggen dat ze samen met de Vereniging Nederlandse gemeenten en zorgaanbieders werken aan een oplossing die moet voorkomen dat de specialistische jeugdzorg in de knel komt. Ook in 2015 moet er specialistische jeugdhulp beschikbaar zijn voor kwetsbare kinderen, vinden ze.

Alle partijen zijn het erover eens dat er een regeling moet komen voor de bovenregionale inkoop van deze specialistische zorg. Bovenregionale gemeentelijke samenwerkingsverbanden van ongeveer 1 miljoen inwoners liggen daarbij voor de hand. Over de praktische uitwerking zijn afspraken in de maak, net als over de grenzen van de bezuinigingen op deze specialistische jeugdzorg in 2015 en over financiële steun als de zorg ondanks de afspraken in de problemen komt. De afspraken worden deels vastgelegd in de invoeringswet van de Jeugdwet.

Licht verstandelijk gehandicapten
De afspraken gaan onder andere over jeugdzorg in een open en gesloten instelling waar kinderen onderdak, onderwijs en een behandeling krijgen en over onderdelen van de specialistische zorg voor licht verstandelijk gehandicapten en jongen met psychiatrische problemen. Ook over gedwongen opnames, traumazorg en verslavingszorg worden nadere afspraken gemaakt.

Vliegende start
Volgens Van Rijn en Teven wordt de voortgang van de gemeenten op het gebied van de specialistische jeugdzorg strak gevolgd. "Duidelijk is dat gemeenten keihard werken om de jeugdhulp een vliegende start te laten maken op 1 januari 2015. Dat wil niet zeggen dat alles overal volgens schema loopt. Waar gemeenten achterlopen zijn ondersteuningsteams ingezet en wordt aan wethouders gevraagd te verduidelijken hoe zij alles op tijd gereed zullen hebben. Als een gemeente niet op tijd duidelijk kan maken dat het goed komt, neemt het Rijk stappen om dit alsnog te regelen, om te voorkomen dat de ondersteuning voor kinderen en gezinnen in de knel komt," aldus een persbericht van beide ministeries.

Lees meer op de site van de rijksoverheid

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!