Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Oplichtersbende gebruikte jongeren met verstandelijke beperking

23 september 2021 Door de redactie Geen reacties

Een oplichtersbende bestelde met gestolen persoonsgegeven elektronica online en liet deze pakketjes door Twentse jongeren met een verstandelijke beperking ophalen. Drie verdachten stonden onlangs voor de rechtbank in Almelo.

De zaak kwam aan het licht toen bewoners van een appartementencomplex in Eibergen een jonge vrouw zagen rondhangen. Zij sprak uiteindelijk een DHL-koerier aan en kreeg drie pakketten mee, zo meldt dagblad Tubantia.

Toen de bewoners zagen dat de vrouw de adresstickers van de pakketjes afscheurde, kwamen ze in actie. De vrouw liet de pakjes vallen en sloeg op de vlucht, terwijl ze gefilmd werd.

Een wijkagent herkende de vrouw als een bewoonster van een instelling voor jongeren met een verstandelijke beperking. Volgens de politie had de vrouw bij navraag verteld dat ze wel eens pakketjes afhaalde voor een man, in ruil voor geld.

Oplichting
Na verder onderzoek kwam de politie erachter dat het om bende ging, die via lijsten met gestolen persoonsgegevens internetbedrijven oplichtte. Er werden meerdere arrestaties verricht.

Tijdens de rechtszaak bleek het om een aanzienlijke schadepost te gaan van zo’n 800 nooit betaalde pakketjes met een waarde van een kwart miljoen euro. De bende ronselde jongeren van Twentse instellingen om de pakjes achterover te drukken.

De officier van justitie eiste straffen twintig, achttien en zestien maanden cel voor de drie verdachten. De rechtbank doet op 4 oktober uitspraak.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!