Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Opleiding hulpverlening met paarden

4 juni 2012 Door de redactie Geen reacties

De Zwolse hogeschool Nhl begint in september met de post-hbo opleiding 'Paard en hulpverlening.' Het is de eerste hogere beroepsopleiding op dit gebied in Nederland. Om geïnteresseerden kennis te laten maken met de opleiding wordt vrijdag 15 juni een masterclass gegeven.

Drie jaar geleden is de hogeschool een pilotopleiding 'paard en hulpverlening' begonnen, waaraan 50 studenten uit Nederland, België, Duitsland en Australië hebben deelgenomen. 'Paardenhulpverlening is erg in opkomst. Voor sommige mensen met psychosociale problemen werkt de reguliere hulpverlening niet. Zij kunnen baat hebben bij hulpverlening met paarden. "Het paard spiegelt wat in de mens omgaat en zo leren cliënten beter ervaren en voelen," zegt Josien Willemsen, docent aan de Nhl en psychosociaal hulpverlener.

In Nederland worden wel particuliere cursussen en workshops op het gebied van paarden en hulpverlening gegeven. Bij Nhl Hogeschool wordt deze kennis nu gebundeld aangeboden. Tijdens de masterclass op vrijdag 15 juni geeft Willemsen buiten een demonstratie met een paard en binnen geven drie docenten een voorproefje van hun lessen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!