Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Opleiding ervaringsdeskundige krijgt vervolg

3 oktober 2012 Door de redactie Geen reacties

De opleiding ervaringsdeskundige voor mensen met een verstandelijke beperking aan de Fontys Hogeschool krijgt volgend jaar een vervolg. De resultaten zijn zo veelbelovend, dat begin 2013 een tweede cyclus van start waarin mensen leren hun persoonlijke ervaringen in te zetten in hun omgeving of bij organisaties. Ook wordt onderzocht of de opleiding op meerdere plaatsen kan worden aangeboden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ervaringsdeskundigen vergelijkbare, of zelfs betere resultaten boeken dan zorgprofessionals. Zij weten waar de hulpvrager het over heeft en dat zorgt al snel voor een vertrouwensrelatie. Tijdens de opleiding leren de ervaringsdeskundigen in 22 cursusdagen, hoe ze anderen kunnen ondersteunen bij het leren leven met een verstandelijke beperking.

De opleiding zorgt ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking hun persoonlijke ervaringen uit hun eigen praktijk gericht kunnen inzetten in werkzaamheden binnen organisaties, bijvoorbeeld bij een gemeente, een verzekeraar of een zorginstelling. De zorgorganisaties willen hiermee de eigen kracht van mensen vergroten en hun eigen zorg en dienstverlening verbeteren.

Luisterend oor
In juni hebben de eerste 10 cursisten de pilotopleiding 'Ervaringsdeskundigheid' bij Fontys Hogeschool in Eindhoven afgerond. De drie hoofdaspecten van de opleiding "Wie ben ik", "Heb jij dat ook" en "Wat kan ik ermee doen" zijn voor studenten heldere en toepasbare begrippen geworden. Een van de cursisten, Nicole Aarts (foto), vertelt: "Ik heb ontdekt wat ik voor anderen kan betekenen. Een luisterend oor bieden, is volgens mij het belangrijkste wat je als ervaringsdeskundige doet.

Bekijk hier een impressie van de eerste pilotopleiding Ervaringsdeskundige met interviews met deelnemers en betrokkenen.

Onderzoek en ontwikkeling
Begin 2013 start een tweede cyclus van 22 cursusdagen. De opleiding wordt dan verbeterd en er wordt bekeken hoe deze ook op andere plaatsen kan worden aangeboden. Onderzoekers van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (Tranzo, Tilburg University) bekijken hoe de deelnemers zich door de opleiding ontwikkelen.

De opleiding is een initiatief van zes Brabantse zorgorganisaties (Stichting Dichterbij, Stichting S & L zorg, Stichting Koraal Groep, Stichting De Meent Groep, Stichting Lunet zorg en Stichting Zuidwester) samen met Fontys Hogeschool Sociale Studies, belangenvereniging LFB en zorgverzekeraar CZ. De pilotopleiding is mede gefinancierd uit een gift van Rabobank Venlo en omstreken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!