Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ophef over zwijgcontracten bij misbruik cliënten Cordaan

31 juli 2019 Door de redactie Geen reacties

Een ex-medewerker van zorgorganisatie Cordaan die samen met een collega jarenlang cliënten bedreigde, afperste en mishandelde is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een taakstraf van 200 uur. Haar collega kreeg eerder al een taakstraf. Volgens een artikel in de Volkskrant moesten cliënten en medewerkers hierover destijds van Cordaan een soort zwijgcontract ondertekenen.

De rechtbank in Amsterdam deed dinsdag 23 juli uitspraak in de zaak tegen de ex-medewerker van Cordaan. Zij voerde samen met een collega jarenlang een schrikbewind op de inmiddels gesloten locatie Villa Anderz in Amsterdam-Noord.

Villa Anderz was een steunpunt voor ambulante begeleiding aan cliënten met een licht verstandelijke beperking. Tussen 2009 en 2013 werden daar volgens het Openbaar Ministerie zeker vijftien cliënten met een verstandelijke beperking bedreigd, afgeperst en mishandeld. De cliënten moesten hun pinpassen en pincodes afgeven.

Ook werd de oud-begeleidster ervan beschuldigd valse declaraties te hebben ingediend bij haar werkgever. Het OM heeft berekend dat ze met deze vorm van diefstal zeker een kwart miljoen euro zou hebben opgestreken.

Zwijgcontract
Cordaan heeft destijds de cliënten financieel gecompenseerd. Daarvoor moesten zij een vaststellingsovereenkomst tekenen, waarin stond dat ze hierover niet mochten praten. Ook de medewerkers kregen zo’n ‘zwijgcontract’, schrijft de Volkskrant.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd verklaart in de krant niets van deze gang van zaken te weten en noemt het gebruik van dergelijke contracten ook ‘zeer ongewenst’. De rechtbank laakte ook de onzichtbaarheid van het management van Cordaan en het gebrek aan toezicht, waardoor het misbruik ook zo lang plaats kon vinden.

Herhaling voorkomen
“De uitspraak van de rechter trekken wij ons aan. Er zijn destijds al tal van maatregelen genomen om herhaling te voorkomen,” verklaart de Raad van Bestuur op de website van Cordaan. In het Parool licht de huidige bestuurder van Cordaan, Ronald Schmidt, dat toe: “Zo is het toezicht verscherpt, moeten persoonlijke begeleiders nu minimaal hbo-geschoold zijn en zijn managers verplicht vaker op zorglocaties te zijn.”

Het bestuur van Cordaan erkent ook dat het, achteraf bezien, niet goed is geweest de cliënten een zwijgplicht op te leggen over de misstanden. Dat belemmerde hen immers ook bij het verwerken van de opgelopen trauma’s, zoals ook een advocaat van de slachtoffers in de Volkskrant vertelt.  |

Lees het volledige artikel in de Volkskrant en in het Parool.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!