Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ophef over Britse comedyserie met gehandicapte man

11 april 2012 Door de redactie Geen reacties

In Engeland is ophef ontstaan over de nieuwe comedyserie Derek, van Ricky Gervais (onder meer bekend van The office en Extra's). Gervais speelt in de reportageachtige serie de titelrol, een niet al te slimme, kwetsbare vriendelijke man met Down syndroomtrekjes, die werkt in een bejaardenhuis. De show begint donderdagavond 12 april op Channel 4.

Journaliste Nicky Clark, een bekende Britse pleitbezorgster van verstandelijk gehandicapten, vroeg Gervais te reageren op de kritiek dat hij zich vaak zo laatdunkend uitlaat over mensen met beperkingen. Zo neemt hij vaak het woord 'mong' (mongool) in de mond.

Denkbeeldige dokter
Gervais antwoordde dat het personage Derek onmiskenbaar 'anders' is, maar dat hij geen specifieke beperking heeft. "Als ik zeg dat ik niet de bedoeling heb om hem gehandicapt te spelen, dan is dat zo. Er kan geen denkbeeldige dokter langskomen om te bewijzen dat ik lieg." Hij zei ook dat als het de bedoeling mocht zijn geweest om Derek een specifieke handicap toe te bedelen, hij ofwel een acteur met die handicap zou hebben gevraagd om de rol te spelen, ofwel er zelf voor zou zorgen dat hij zo deskundig werd in de handicap, dat hij de rol het beste zelf kon spelen.

Geen gemenigheid
Nicky Clark zegt in haar blog: "In plaats van de serie te beschouwen als een pesterij en minachting van mensen met leerproblemen, waarbij gehandicapten worden misbruikt als amusement voor mensen zonder beperkingen, is Dereks geschiedenis er eigenlijk eentje die dringend moet worden verteld op het ogenblik." Ze zegt dat ze in de serie Derek geen 'gemenigheid' (cruelty) kan ontdekken (wat vrij uniek is voor series van Ricky Gervais). Het Britse publiek maakt zelf wel uit wat ze ervan vindt, betoogt ze.

Derek. Channel 4. Eerste aflevering op donderdag 12 april om 22.00 uur.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!