Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Operazangeres zingt over haar meervoudig gehandicapte zoon

2 juni 2016 Door de redactie Geen reacties

Tijdens de operadagen in Rotterdam is de zeer persoonlijke muziektheatervoorstelling ‘Duets with Jim’ over een moeder en haar meervoudig gehandicapte zoon in première gegaan. De voorstelling is te boeken voor zorgorganisaties.

Bekijk een korte impressie van de voorstelling in een filmpje.

Jim kon niet lopen en ook niet praten, maar maakte wel prachtige geluiden. Gegrepen door de muzikaliteit ervan nam zijn moeder deze geluiden op. Andrea van Beek is zelf klassiek zangeres van beroep en vroeg componisten een duet te schrijven voor haar en haar zoon, die inmiddels is overleden.

Samen met basklarinettist Gareth Davis en haar zoon Jim (geluidsopname op tape) zingt Andrea van Beek over haar strijd met de werkelijkheid en over het vinden van schoonheid. Haar verhaal gaat over de pijn een kind te krijgen dat zwaar gehandicapt is, de noodzaak om anders naar het leven te gaan kijken, de eenvoud van onvoorwaardelijke liefde, de lol van het dagelijks leven en de hardheid van de dood.

Het verhaal van Jim zelf gaat over pure levenslust en overgave. Elke compositie belicht een ander aspect van hun leven samen en is in een andere muzikale stijl.

Standbeeld voor haar zoon
Andrea van Beek studeerde klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze werkte mee aan diverse muziektheatervoorstellingen en is zangdocent. Ze houdt ervan op uiteenlopende plekken te werken en verschillende muzikale stijlen te combineren. De voorstelling ‘Duets with Jim’ is voor haar het belangrijkste dat ze ooit gemaakt heeft, het is een standbeeld voor haar zoon.


‘Duets with Jim’
was zaterdagavond 28 mei te zien tijdens de Operadagen Rotterdam in de Rotterdamse Schouwburg. De try-out was donderdag 26 mei in Amsterdam. ‘Duets with Jim’ is te boeken als voorstelling in theaters maar ook voor zorginstellingen en zorgcongressen in overleg. Meer informatie via www.duetswithjim.nl.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!