Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Openlijke discriminatie op Amerikaanse woningmarkt

9 mei 2012 Door de redactie Geen reacties

In de Verenigde Staten is het wettelijk verboden om iemand als huurder of huizenkoper te weigeren wegens zijn handicap. Toch ging 44 procent van de klachten over woondiscriminatie in 2011 over de weigering van eigenaars om een huis te verhuren of te verkopen aan een persoon met een beperking.

Het aandeel mensen met een beperking onder de klagers is hoger dan dat van de discriminatiegevallen wegens ras, afkomst, sekse, godsdienst/levensovertuiging of enige ander kenmerk. De cijfers komen uit een onderzoek van de National fair housing alliance (Nfha).

Voorzitter van de Nfha Shanna Smith was verbijsterd over de uitkomsten, veertig jaar nadat er in de VS een wet tegen woondiscriminatie is aangenomen. Vorig jaar werden in de VS 27.000 klachten ingediend op het gebied van huisvesting. Vermoedelijk is het percentage klachten van mensen met beperkingen zo hoog, omdat dergelijke discriminatie vaak nog openlijk wordt gepleegd. Verhuurders en verkopers winden er geen doekjes op als ze een kandidaat afwijzen. Ze zeggen gewoon openlijk dat ze geen gehandicapte in hun huis willen. Daarnaast zal ook de bereidheid van hulpverleners om gehandicapten bij te staan bij het indienen van een klacht het aantal klachten hebben verhoogd, denken de onderzoekers.

Lees het rapport op de site van de National fair housing alliance

Vraag: Worden Nederlandse huurders en huizenkopers ook gediscrimineerd? Heeft iemand daar ervaring mee? Reacties hieronder mogelijk, of mail de redactie van Klik. 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!