Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Op vakantie met bewoners in coronatijd

1 juni 2020 Tjitske Gijzen Geen reacties

Als je al weken binnen hebt moeten zitten en dan ook nog het vooruitzicht hebt dat je vakantie niet doorgaat, hoe ga je daar mee om? Ook hierop vinden begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking weer creatieve oplossingen, zoals bij Thomashuis Maartsensdijk en een woning van Siza. Zelf een goed idee? Stuur het naar redactie@klik.org.

Ook voor veel mensen met een verstandelijke beperking kan door de corona-maatregelen de vakantie niet doorgaan. “Mensen moeten zoveel missen nu, zoals het contact met familie en de dagbesteding. Gelukkig komt de bezoekregeling nu weer op gang, maar eind mei hadden we de bewonersvakantie gepland, die ook niet door kon gaan,” vertelt begeleider Jordy Jansen. Hij werkt in een woning van zorgorganisatie Siza in Arnhem waar 12 mensen met een verstandelijke beperking 24-uurszorg krijgen.

“Structuur en vastigheid is juist voor deze mensen belangrijk,” gaat Jordy verder. En hoewel dat door de coronacrisis overhoop lag, bedacht hij iets waardoor de bewoners toch een vakantiegevoel kregen. “Normaal zouden we naar de Katjeskelder in Brabant gaan. Ik ga al een aantal jaren met ze mee en zat te denken aan wat we dan altijd doen. Vooral uit eten gaan doen ze graag. De logeerkamer stond toch leeg, dus hebben we daar met wat spullen uit de schuur en van zolder een restaurant van gemaakt.”

sizahuisrestaurant1.jpg

Hoesteproest-menu
Compleet met ‘hoesteproest-menu’, want humor is in deze tijd belangrijk. “We houden het graag leuk en luchtig.”

De bewoners konden er eten met een klein clubje van drie, vier cliënten. “Ze zitten nu 24/7 op elkaars lip. De kracht van vakantie is dat je juist wat meer kan opsplitsen, dat individuele wilden we nu ook wat meer opzoeken.”

Daarnaast organiseerden ze nog een high tea, een disco, er kwam een zangeres en ze hielden een bingo. Dat de vakantie geslaagd was, bleek wel uit een bericht van zus Evelien Roos op LinkedIn:

“Ik had mijn zus aan de telefoon, zij woont in een huis van Siza . Ze zou eigenlijk met haar huisgenoten op vakantie gaan deze week, maar helaas ging dat natuurlijk niet door. Ze deden wel leuke dingen vertelde ze. Ze was met twee huisgenoten frietjes wezen eten in het restaurant.....huh.....restaurants zijn toch dicht? En ze mocht toch nergens heen? Dus voorzichtig vroeg ik.....welk restaurant dan? ‘In de logeerkamer!’

Weer zo’n super leuk en simpel idee: de logeerkamer van de woning was ingericht als een heus minirestaurant, met menukaart. Een klein groepje gaat daar ‘uit eten’. Echt fantastisch hoe steeds weer creatieve ideeën, die niet te ingewikkeld zijn, het leven voor mensen in een woonvoorziening toch een beetje verrassend maken.”


sizahuisrestaurant2.jpg

Tenten huren
Bij Thomashuis Maartensdijk hadden ze voor de 10 bewoners van 12 tot 19 juni de vakantie gepland staan. Zorgondernemers Dennis en Nathalie van Middelkoop vertellen over hun alternatieve plan hiervoor: “We bouwen de voortuin om tot camping, compleet met lantaarntjes en 7 2-persoonstenten met comfortabele matrassen die we hebben gehuurd.” Hierin slapen ook de medewerkers. Nathalie: “We moeten nog even uitdokteren wie bij wie slaapt. Eén bewoonster zit in een rolstoel, daarbij moeten we maar even creatief zijn met de tillift om haar in de tent te krijgen.”

De keet die ze eerder gebruikten voor het bezoek wordt een receptie en campingwinkel voor de boodschapjes, verder staat er een kampvuur met marshmallows op het programma en de schuiframen van het huis gebruiken ze als afhaalloket voor het eten en drinken. Dat wordt vast gezellig op de Thomashuiscamping in juni!  |

Zelf een goed idee voor de vakantieperiode? Stuur het naar redactie@klik.org.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!