Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Op stap met de klankreiziger

26 februari 2013 Door de redactie Geen reacties

In ons dagcentrum organiseren we minstens één keer per jaar een bijzondere belevingsdag voor de hele club. Want onze groep cliënten, met ernstige verstandelijke en ook lichamelijke beperkingen, is zeer groot. Er met zijn allen op uit gaan is daarom lastig te regelen. Door zo'n bijzondere dag te organiseren proberen we hen een andere wereld te laten ervaren, terwijl ze gewoon in ons dagcentrum zijn. Dit jaar kozen wij voor de klankreiziger. - Door Elles Duijndam, in de Klik van deze maand.

De klankreiziger, genaamd Martijn de Kleer, belooft via zijn website een klankconcert ofwel een sfeervolle belevingsgerichte luisterervaring.

Wij besloten één lokaal te om te bouwen tot chill ruimte. Verduisterde ramen, zitzakken op de grond, sfeerlampjes aan, en dan maar wachten op wat komen ging.

Subtiel contact
We zaten met tien horende cliënten en drie begeleiders in een halve kring. De klankreiziger nam ons mee op reis door diverse instrumenten te gebruiken: viool, mandoline, banjo, fluit, mondharmonica, percussie en zang. Met allerlei kleine fluitjes en geluidendoosjes wist hij bij iedereen wel een ingang te vinden en contact te krijgen. Sommigen reageerden zo subtiel, dat je alleen aan hun ogen of de stand van hun hoofd een verandering kon zien.

Mee tikken
Door te spelen met herhaling, afwisseling, imitatie, vraag en antwoord maakte de Klankreiziger heel persoonlijk met iedereen één op één contact. Enkele cliënten produceerden spontaan tonen of tikten op de maat mee. Anderen wilden een instrument vasthouden, of begonnen er aan te voelen, te aaien, te ruiken en te proeven.

Gecombineerd met heerlijke aroma's ontstond er zo een ontspannen sfeertje, dat een aantal cliënten tot een bepaalde tevredenheid en rust bracht. Sommige cliënten waren langer geconcentreerd dan we van hen gewend zijn, terwijl ze de klankreiziger volgden in zijn muzikale uitstapjes.

Korte versie van de rubriek Activiteiten door Elles Duijndam, de volledige versie lees je in Klik 2 van 2013, verschijningsdatum 1 maart.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!