Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Op maat begeleiden met de affectief bewuste benadering

3 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

Kennis over het hanteren van emoties, het in kaart brengen van het netwerk van een cliënt en tweerichtingsverkeer in de begeleiding. Dat is de kern van de Affectief Bewuste Benadering, een visie op het begeleiden van mensen met een matige of lichte verstandelijke beperking.

Deze week is het handboek van de begeleidingsmethode verschenen, lezers van Klik maken kans op een gratis exemplaar. De Affectief Bewuste Benadering gaat over de kern van begeleiden, namelijk de kwaliteit van de relatie tussen cliënt en begeleider. "Een goede relatie tussen cliënt en begeleider vereist een goede emotionele interactie," aldus Brian Twint, persoonlijk begeleider bij Cordaan.

Omdat hij vond dat er te weinig hulpmiddelen waren voor begeleiders, zocht Brian samen met een gedragsdeskundige naar een compromis tussen een cliënt op een neutrale manier benaderen (waarbij je je als begeleider op de vlakte houdt) en het juist wel laten zien van je emoties als begeleider. Bianca van Kouwen haakte aan vanuit haar achtergrond als gz-psycholoog en geestelijk verzorger.

In het handboek van de methode komen alle aspecten van begeleiden aan bod. Allereerst wordt de doelgroep beschreven, plus de cognitieve en emotionele ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking. Vervolgens word je je als begeleider bewust gemaakt van je rol en hoe jij jouw emoties uit.

Afstand of nabijheid
Met een zelftest kun je erachter komen wat voor type je bent. Een hoge score geeft aan dat je mogelijk moeite hebt om afstand te nemen van een cliënt of situaties in het werk. Een lage emotionele expressie kan erop wijzen dat je te veel afstand tot de cliënt houdt. "Het is geen wetenschappelijke test, het geeft je een indruk van de balans tussen afstand en nabijheid," legt Bianca uit.

Download hier de Emotionele Expressie-test. Het handboek van de methode Affectief Bewuste Benadering is tegen betaling van € 16 te bestellen bij Uitgeverij Boom.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!