Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Op een nieuwe manier naar cliënten kijken

22 juni 2020 Door de redactie Geen reacties

Veel dingen zijn in deze coronatijd anders dan anders. Als begeleider kun je je cliënten bijvoorbeeld niet knuffelen, maar de huidige situatie heeft ook wel lichtpuntjes, vindt Gina Verkuijl, die bij Ipse de Bruggen in Brielle werkt. “Je ziet cliënten op een nieuwe manier.” Samen met andere begeleiders  van de vakgroep gehandicaptenzorg vertelt ze hierover op de website van de BPSW.

De Beroepsvereniging voor Professionals in Sociaal Werk sprak met Gina over haar ervaringen uit de afgelopen maanden. Zij is persoonlijk begeleider voor een groep van 26 cliënten met een licht verstandelijke beperking die zelfstandig wonen. Twee van hen werken bij een supermarkt en hebben heel goed door dat hun werk als vitaal beroep wordt beschouwd. “Ze nemen hun werk dan ook, terecht, serieus”, vertelt Gina.

De andere cliënten van haar groep hebben normaal gesproken dagbesteding, daar is een andere invulling aan gegeven. En verder woont de helft van de cliënten momenteel thuis. Ook dat is anders dan anders. “We kijken hoe we de ouders van deze cliënten kunnen ondersteunen.”

Heerlijk zen
De lichtpuntjes die Gina ziet, zijn belangrijk voor de toekomst. “Je ziet cliënten op een nieuwe manier. We hebben een cliënte die normaal overenthousiast en hyperdruk, en daardoor ook best gespannen is. Nu luistert ze hele dagen naar André Rieu en is ze, ik zou bijna zeggen, heerlijk zen.” Met dat opmerkelijke inzicht wil Gina wel iets doen. “Kijken of het voor een cliënt misschien beter is om een dag minder naar de dagbesteding te gaan.”

Het interview met Gina is te lezen op de website van de BPSW onder het kopje Begeleiders in beeld. Verder lezen over de functiegroep begeleiders gehandicaptenzorg doe je hier.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!