Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Op een andere manier kijken naar probleemgedrag

21 december 2016 Door de redactie Geen reacties

Contextueel begeleider Martine Huurman las het boek ‘Door stil te staan kom je verder’ van Geert Bettinger. Zij werd geraakt door de manier waarop hij vanuit eigen jeugdervaringen laat zien hoe wij als volwassenen om een kind heen kunnen en moeten gaan staan als er sprake is van zogenaamd ‘probleemgedrag’.

‘Geert weet hoe het is om als probleemgeval gezien te worden. Doordat hij die andere kant kent, is hij in staat om kinderen die probleemgedrag uiten een stem te geven. Dat begint met het herkennen van signalen. Geert stelt vragen, gaat op zoek naar informatie. Die wordt zichtbaar door stil te staan.

Daar ligt de grote waarde van dit boek. Het schetst op een duidelijke manier de onderliggende oorzaken van (extreem) probleemgedrag. Hoe? Door cases te beschrijven en de lezer mee te nemen naar de onderliggende oorzaken. De lezer wordt uitgenodigd om mee te denken aan de hand van vragen die na elke casus geformuleerd zijn.’

Lees de
gehele recensie.

Meer weten over omgaan met onbegrepen gedrag? Meld je dan aan voor de
Klik Studiedag op 10 maart 2017 met Geert Bettinger, locatie In de Roos, Den Bosch.

Martine Huurman is contextueel begeleider en werkt vanuit haar eigen organisatie
Streep. Voorheen was ze leerkracht, locatiedirecteur, intern begeleider en behandelcoördinator in het speciaal onderwijs voor kinderen met (ernstige) gedragsproblemen.

Lees ook een
interview van Klik met Geert Bettinger.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!