Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Oosterhout zet inclusie op de kaart met project Down in Town

19 april 2017 Door de redactie Geen reacties

In Oosterhout vindt van 23 april t/m 20 mei Down in Town plaats van Stichting Ieder-Één. Het is een project ter bevordering van integratie van mensen met een verstandelijke beperking. In aanloop naar de aftrap heeft de stichting via een onderwijspakket kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs al meer inzicht gegeven in het onderwerp.

Met speciale programma’s wil de stichting mensen zonder en met beperking samen dingen laten ondernemen en beleven op het gebied van sport, cultuur en educatie. Daarnaast probeert Ieder-Één bekendheid te geven aan alle organisaties die zich inzetten voor mensen met een verstandelijke beperking en daar vrijwilligers voor te werven.

Opening
De opening van Down in Town op zondag 23 april wordt gevormd door de onthulling van de levensgrote buitenexpositie van Eva Snoijink, die samen met de stichting ‘De Upside van Down’ het gelijknamige boek heeft gemaakt. Daarna zijn er (sport)activiteiten op de markt, muziekoptredens en een concert van de Jostiband in de Basiliek.

Omdat het project vier weken loopt, heeft de organisatie
een handig overzicht gemaakt waarop per week wordt aangegeven welke activiteiten wanneer en waar plaatsvinden. Het programma bestaat uit theater- en filmvoorstellingen, semi-permanente tentoonstellingen (voor de duur van het project), informatiebijeenkomsten, boekpresentaties, kookavonden, wandeltochten en nog veel meer, waarbij voor mensen met een verstandelijke beperking vooral het meedoen belangrijk is.

De mensen zonder deze handicap krijgen meer inzicht in hoe het is om te leven met bijvoorbeeld het syndroom van Down en wat er gedaan kan worden om de doelgroep een volwaardige plek in de maatschappij te geven. Zo presenteren scholen er verschillende projecten waar ze aan gewerkt hebben in aanloop naar Down in Town. Gedurende de gehele looptijd is er tevens volop aandacht voor sport en bewegen, evenals voor zorg en welzijn.


Over de stichting
Het idee voor Down in Town was er eerder dan de stichting Ieder-Één. Bij het opzetten van het programma kwamen er zoveel ideeën naar boven, die niet meer alleen te maken hadden met de doelgroep van Down in Town. Omdat de initiatiefnemers er voor iedereen met of zonder handicap willen zijn, besloten ze tot de oprichting van de stichting. Down in Town is hun eerste project; de bedoeling is dat er meer zullen volgen.  |

Kijk op
www.stichting-iedereen.nl voor alle informatie. Of bezoek de Facebookpagina van Down in Town.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!