Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Oorzaken leerstoornissen bij epilepsie verder ontrafeld

11 juni 2013 Door de redactie Geen reacties

Epileptische aanvallen die ontstaan in de voorste hersenkwab hebben bij kinderen vaak leerstoornissen tot gevolg, zoals problemen met rekenen, met het geheugen en met aandacht. Gevolg is, dat de kinderen niet goed kunnen meekomen op school. Neuroloog Hilde Braakman heeft een aantal oorzaken van die leerstoornissen gevonden.

Hilde Braakman deed haar onderzoek in epilepsieinstituut Kempenhaeghe met behulp van mri-technieken. Zij ontdekte dat bij kinderen met deze vorm van epilepsie de communicatie tussen verschillende hersengebieden zwak is en de opbouw van het hersennetwerk niet efficiënt. Hoe zwakker deze onderlinge communicatie en hoe minder efficiënt de opbouw van het hersennetwerk, hoe ernstiger de leerstoornissen zijn.

Als de aanvallen langere tijd blijven optreden, zijn er ook stoornissen zichtbaar in de structurele verbinding tussen hersendelen (de witte stof). In een later stadium treden ook veranderingen aan de hersenschors op.

Hoog risico
Het onderzoek levert inzichten op over het ontstaan van cognitieve stoornissen bij deze kinderen. Potentieel levert het ook 'biomarkers' op die in een vroeg stadium kunnen aangeven welke kinderen een hoog risico hebben op cognitieve schade en welke niet.

Hilde Braakman promoveert vrijdag 14 juni aan de universiteit van Maastricht met het proefschrift 'Imaging the brain: neuronal correlates of cognitive impairment in children with frontal lobe epilepsy.'

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!