Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ook zorgorganisatie Elver gaat voor rookvrij

15 maart 2023 Redactie Klik Geen reacties

Bij steeds meer scholen, sportverenigingen en maatschappelijke organisaties worden de terreinen rookvrij gemaakt. Binnen de zorg is die beweging ook al enige tijd gaande. De Gelderse zorgorganisatie Elver zet die stap op 1 mei, dan zijn alle terreinen daar rookvrij.

In het Nationaal Preventieakkoord is opgenomen dat de zorg in 2030 geheel rookvrij moet zijn. Elver anticipeert daar nu op door op 1 mei alle terreinen en locaties rookvrij te verklaren. Het gaat niet alleen om sigaretten, shagjes en sigaren, maar ook het gebruik van een e-sigaret (ook wel vaper genoemd) wordt als roken gezien.

De organisatie gaat medewerkers en cliënten die roken ondersteunen bij het stoppen met roken. Voor cliënten is er een passend stoppen-met-rokenaanbod.

Rookplekken
Er blijven enkele rookplekken voor medewerkers, cliënten en bezoekers beschikbaar op de grotere terreinen van Elver. Die zitten dan aan de randen van het terrein. Cliënten mogen in hun eigen woonruimte nog wel roken, evenals in de tuin die bij de woning hoort. Dat geldt niet voor medewerkers die bij een rokende cliënt in de woning of de tuin zijn.

De tabaksverkoop in het winkeltje op het terrein van Nieuw Wehl stopt ook per 1 mei. Elver meldt op de website: “Het zal voor iedereen wennen zijn, maar wij zijn ervan overtuigd dat een rookvrij Elver de gezondheid van cliënten, medewerkers en bezoekers ten goede komt. Het is tijd om die stap te zetten.”  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!