Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ook oudere vg cliënten met psychiatrische problemen hebben kracht

5 maart 2015 Door de redactie Geen reacties

Ggz Eindhoven (geestelijke gezondheidszorg) heeft een groeiende behoefte aan behandelmogelijkheden voor oudere cliënten met psychiatrische problemen en een lichte verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid. De organisatie is gestart met een therapiegroep oplossingsgerichte strategieën, waar cliënten leren hun sterke kanten en hulpbronnen beter te benutten. Het project is één van de onderwerpen op een landelijk congres over ouderen met een verstandelijke beperking op 2 april.

Veel mensen met een (licht) verstandelijke beperking kampen met psychische problemen. Zeker bij het ouder worden hebben zij steeds meer moeite om zich aan te passen aan veranderingen en kunnen zij worden overvraagd, wat soms leidt tot onbegrepen gedrag.

Dubbele problematiek
De workshop op 2 april van gz-psycholoog Rianne Meeusen over de therapiegroep oplossingsgerichte strategieën in Eindhoven gaat over dubbele problematiek van ouderdomsverschijnselen en psychische problematiek, en over de mogelijkheden om deze cliënten goed te begeleiden. Zij baseert zich daarbij op de oplossingsgerichte therapie voor mensen met lichte verstandelijke beperkingen van John Roeden.

Eigen kracht
Oplossingsgericht werken versterkt de eigen kracht van cliënten. De begeleider zoekt samen met de cliënt uit wat die zelf kan en helpt de cliënt zelf oplossingen te ontdekken. Van belang is minder te kijken naar problemen, en vooral te denken in oplossingen en doelen.

Het landelijke congres zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking wordt 2 april gehouden in Lunteren. Informatie op www.studiearena.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!