Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ook oudere verstandelijk gehandicapten in beweging krijgen

23 juli 2013 Door de redactie Geen reacties

Oudere mensen met een verstandelijke beperking bewegen te weinig. Er is voor instellingen nu een beweegprogramma beschikbaar om deze cliëntengroep fitter, actiever en gezonder te krijgen. Het programma 'Met plezier bewegen om fit te worden en te blijven' helpt begeleiders op een veilige en plezierige manier in beweging te komen met oudere cliënten.Foto Jos Lammers

Mensen met een verstandelijke beperking bewegen te weinig. Dat blijkt uit ervaring en wetenschappelijk onderzoek. Veel mensen met een verstandelijke beperking zijn voor beweegactiviteiten afhankelijk van anderen. Ook hebben velen een beperkt besef van hun lichaam, wat wel nodig is om lichaamsdelen te kunnen bewegen, en te voelen hoe het lichaam op de bewegingen reageert. De reguliere sport- en activiteitenclubs zijn niet altijd geschikt voor deze mensen, omdat ze kwetsbaar zijn, en problemen hebben hun evenwicht en mobiliteit.

Aangepaste beweegactiviteiten begeleid door professionals kunnen die veiligheid wel bieden.

Geestelijk gezonder
Het beweeg- en educatieprogramma 'Met plezier bewegen om fit te worden en te blijven' is speciaal voor ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking ontwikkeld. Met dit programma kunnen instellingen meteen aan de slag. Het resultaat: cliënten die fitter, actiever en gezonder zijn. Want ouderen die voldoende bewegen blijven lichamelijk en geestelijk gezonder en kunnen daardoor langer zelfstandig blijven wonen. Dat geldt ook voor ouderen met een verstandelijke beperking.

Beweging én educatie
Het programma is uit te voeren in dag- of ontmoetingscentra voor volwassenen en ouderen met een lichte of matige verstandelijke beperking. Het programma, waarin plezier en veiligheid van de deelnemer centraal staan, bestaat uit 2 onderdelen: een beweegprogramma en een educatieprogramma

Beweegprogramma
In het beweegprogramma staat een richtlijn waarin de aard, frequentie en intensiteit van de beweegoefeningen worden eschreven, en het bevat een bundel geschikte beweegactiviteiten, die met plezier en liefst in het dagelijks leven zijn uit te voeren.

Educatieprogramma
Activiteitenbegeleiders voeren het educatieprogramma uit. Het bestaat uit opdrachten,
oefeningen, werkbladen, informatiebladen en foto's. Het programma is opgebouwd rond 10
thema's die aansluiten bij de beleving en de ervaring van de deelnemers.

Effecten bewezen
Het programma is de afgelopen 8 maanden uitgebreid getest bij 66 deelnemers. Hun gezondheid en fitheid zijn aan het begin en aan het eind gemeten. De cijfers zijn vergeleken met die van een controlegroep van 65 cliënten met reguliere dagbesteding. De deelnemers aan het programma zijn meer gaan bewegen, en ze zijn fitter en gezonder geworden. Hun uithoudingsvermogen groeide, en hun cholesterol en bloeddruk verbeterden.

Plezier
Het is dus een effectief programma, maar is het ook leuk? 'Het is altijd even wennen om met iets nieuws aan de slag te gaan, vertelt Marieke van Schijndel van Ipse de Bruggen en hoofdauteur van beide programma's. 'Maar enige terughoudendheid bij begeleiders sloeg gelukkig snel om in enthousiasme toen zij merkten hoe enthousiast de deelnemers reageerden'. 'Voorwaarde voor succes is dat managers het programma ondersteunen en zorgen voor benodigd personeel en geld voor materiaal."

De twee delen van het programma: beweging en educatie, s zijn te downloaden op het Kennisplein gehandicaptenzorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!