Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ook leerlingen met een laag Iq kunnen leren lezen

28 mei 2014 Door de redactie Geen reacties

Bij leerlingen met matige en ernstige verstandelijke beperkingen ligt op de school de nadruk vaak op functionele vaardigheden. Maar volgens een nieuw Amerikaans onderzoek kunnen ook kinderen met een laag Iq leren lezen. Volgens de onderzoekers is het een belangrijke bevinding, want verstandelijk gehandicapten die kunnen lezen hebben veel meer mogelijkheden om zich op allerlei terreinen te ontwikkelen.

"Als deze kinderen en andere moeizame lezers, ondanks hun beperkingen leren lezen, kunnen ze zelfstandig boodschappen doen met een boodschappenlijsje, ze kunnen de etiketten op de dozen en blikken lezen, en ze kunnen eenvoudige handleidingen begrijpen," zei Jill Allor, van de Southern Methodist University in Dallas, die de studie leidde. "Zelfs de meest basale leesvaardigheid maakt mensen minder afhankelijk, en bevordert hun kans op een baan." Het artikel over het leesonderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Exceptional Children.

Intensieve leesles
De onderzoekers volgden 141 leerlingen met een Iq variërend van 40 tot 80. Ze konden allemaal praten. 76 leerlingen kregen elke dag 40 tot 50 minuten intensieve leesles in groepjes van hooguit vier leerlingen en een leraar. De andere 65 leerlingen kregen normaal les, met weinig variatie in de leesaanwijzingen. Na vier jaar konden de kinderen uit de eerste groep opmerkelijk veel beter lezen dan die uit de tweede groep.

Vooruitgang boeken
De onderzoekers zeiden dat niet het Iq voorspelt of een kind leert lezen. Hoewel kinderen met een hoger Iq sneller vooruitgang boekten, waren er ook kinderen met een lager Iq in de onderzoeksgroep die het beter deden dan hun slimmere klasgenoten. "Deze studie laat zien dat leerlingen met een verstandelijke beperking het vermogen hebben om te leren lezen," zei Allor. "De bevindingen uit het onderzoek bewijzen dat we van geen enkel kind bij voorbaat moeten aannemen dat het toch niks wordt met lezen."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!