Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ook in gehandicaptenzorg sluiten rookruimtes per 1 juli

21 april 2021 Door de redactie Geen reacties

In 2030 moet de gehele zorg rookvrij zijn. Stap voor stap worden maatregelen genomen om tot dat doel te komen. Per 1 juli sluiten daarom alle rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen. Dat heeft ook gevolgen voor de gehandicaptenzorg.

Het afschaffen van deze (gemeenschappelijke) rookruimtes is onderdeel van de maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord. De VGN meldt over deze stap: “Er geldt dan geen uitzonderingssituatie meer voor de gehandicaptenzorg om ‘wachtruimten, kantines, recreatie- of soortgelijke ruimten’ uit te zonderen van het rookverbod. In de open lucht en in privéruimten van cliënten is het niet verplicht om een rookverbod in te stellen.

Wie rookt, zal de komende jaren steeds vaker geconfronteerd worden met plekken waar dat niet meer mag. Voor velen is stoppen met roken niet makkelijk, dat geldt voor zowel cliënten als medewerkers. Daarom is begeleiding en ondersteuning bij stoppen met roken belangrijk, iets waar de VGN ook naar kijkt.

Webinar Rookvrije zorgorganisatie
Klik organiseert dit jaar na een succesvolle eerste editie eind januari, nog twee keer het webinar Rookvrije zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking: op 22 juni en op 9 november. In beide webinars vertelt deskundige middelengebruik Claudia Kaagman hoe ze dit bij zorgaanbieder WilgaerdenLeekerweideGroep zijn opgestart en welke dilemma’s hierbij naar boven zijn gekomen. Een leerzame en leuke interactieve bijeenkomst via Zoom, met filmpjes, digitale hulpmiddelen, quizzen en veel ruimte voor interactie. 

Klik sprak in 2019 met Claudia, toen WilgaerdenLeekerweideGroep (destijds nog LeekerweideGroep) de eerste stappen al had gezet richting een rookvrije werkomgeving. Lees het artikel op de website van Klik. |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!