Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onvoldoende ondersteuning voor zorgleerlingen

2 oktober 2017 Door de redactie Geen reacties

Leerkrachten in het basisonderwijs kunnen zorgleerlingen niet de ondersteuning bieden die zij nodig hebben, zo kwam naar voren in tv-programma De Monitor. Maar liefst 90 procent van de leerkrachten zegt te weinig tijd te hebben voor deze extra ondersteuning. Dat blijkt uit een onderzoek over passend onderwijs onder ruim 1.000 leerkrachten in het basisonderwijs.

Het onderzoek is uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies in samenwerking met tv-programma De Monitor.

Met de invoering van de Wet passend onderwijs in 2014 kregen scholen een zorgplicht. Leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, zoals kinderen met gedragsproblemen, een handicap of autisme, moeten zoveel mogelijk naar een gewone basisschool.

Speciaal moest normaler worden, maar in de praktijk komen deze leerlingen niet goed mee, is de kritiek in De Monitor. Inmiddels geeft bijna driekwart (74 procent) van de leerkrachten aan één of meerdere leerlingen in de klas te hebben die, in hun ogen, beter af zouden zijn in het speciaal onderwijs.


Staking
Komende donderdag leggen basisschoolleerkrachten het werk neer. Zij eisen meer loon en minder werkdruk. Passend onderwijs speelt volgens hen een belangrijke rol in die werkdruk.

Als belangrijkste oorzaak voor deze toegenomen werkdruk noemt 62 procent het groeiend aantal leerlingen in de klas dat extra ondersteuning nodig heeft. Het vertrouwen onder leerkrachten in passend onderwijs is inmiddels sterk afgenomen.

Sinds de invoering van het passend onderwijs in 2014 gaan er zo’n 5000 kinderen minder naar het speciaal onderwijs. Deze kinderen lopen nu stuk door het gebrek aan begeleiding. Als ze uiteindelijk toch in het speciaal onderwijs komen, kost het extra tijd om ze weer op weg te helpen, zo vertellen leerkrachten in het tv-programma.

Lees het hele
onderzoek Passend onderwijs. Bekijk de uitzending van tv-programma De Monitor.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!