Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ontwikkelingen in omgaan met probleemgedrag en vrijheidsbeperking in gehandicaptenzorg

23 maart 2016 Door de redactie Geen reacties

Vijf jaar geleden brachten de beelden van een vastgeketende verstandelijk beperkte jongeman een schok teweeg in heel Nederland. Bestuurder Rieneke de Wit vertelt op de website van het Kennisplein gehandicaptensector wat er bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (Cce) is veranderd sinds toen. Op dit kennisplein is recent ook een nieuw thema over probleemgedrag gelanceerd.

In de gehandicaptensector staat het terugdringen van vrijheidsbeperking sindsdien hoog op de agenda, vertelt De Wit op het Kennisplein van Vilans. Er zijn goede resultaten geboekt, zo merkt het Cce.

Rieneke: “Wij hebben onze visie op vrijheidsbeperking explicieter gemaakt en dragen die actief uit. Vrijheidsbeperking staat niet op zich. Het gaat om het gedrag van de cliënt dat maakt dat zijn begeleiders vrijheidsbeperkende maatregelen toepassen. Belangrijk is om stil te staan bij wat er vooraf is gebeurd. Hoe goed is het gelukt om het gedrag van de cliënt te begrijpen voor de vrijheidsbeperking werd toegepast?”


Zoek hulp

Het gaat volgens haar te ver om te zeggen: vrijheidsbeperking mag niet meer voorkomen. “Dat is te gemakkelijk. Iedere zorgprofessional die met ernstig probleemgedrag te maken heeft gehad, weet dat zich altijd momenten kunnen voordoen waarop de directe omgeving echt even geen andere oplossing weet. Dan komt het er op aan hoe je dat aanpakt.” Als je niet verder komt, zoek er dan hulp bij, binnen de eigen instelling of daarbuiten, raad ze aan.

De laatste jaren heeft het CCE de wisselwerking tussen de cliënt en zijn omgeving nadrukkelijker onder de aandacht gebracht. Rieneke: “We leggen die nadruk op de context omdat die nu eenmaal onderdeel is van de wisselwerking die tot het onbegrepen gedrag leidt.”  |

Lees het volledige interview op de website van het Kennisplein gehandicaptensector. Daar vind je op het nieuwe thema probleemgedrag ook meer informatie over het beter begrijpen en voorkomen van gedragsproblemen. Het Cce heeft voor 2016 een compleet scholingsaanbod ontwikkeld, gericht op het begrijpen en voorkomen (of terugdringen) van ernstige vormen van probleemgedrag.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!