Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ontwikkelbieb helpt cliënten op weg naar werk

2 juli 2015 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Middin stelt een Ontwikkelbibliotheek beschikbaar voor iedereen die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt. In deze online bibliotheek zit allerlei materiaal dat helpt cliënten te ontwikkelen en zo mogelijk naar werk te begeleiden.

De Ontwikkelbibliotheek bevat 700 ontwikkelkaarten- en opdrachten, waarmee begeleiders samen met mensen met een beperking kunnen werken aan het aanleren van vaardigheden en/of gedrag. Het materiaal is eenvoudig en visueel vormgegeven, en onderverdeeld in vier verschillende competenties:

  • gedrag,
  • persoonlijk,
  • vakvaardigheid en
  • Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen).

Stap voor stap
Zo leer je cliënten tafeldekken, advies of hulp vragen, aan de hand van instructies met duidelijke, stap voor stap, foto’s of pictogrammen. De ontwikkeling van cliënten wordt gemonitord en bijgehouden in een Elektronisch Cliënten Dossier (ECD).

Aan de slag
De huidige politieke en maatschappelijke ontwikkelingen vragen steeds meer van burgers. De Participatiewet eist dat méér mensen, óók mensen met een arbeidsbeperking, aan de slag gaan. De één heeft hiervoor natuurlijk meer mogelijkheden dan de ander.

Middin vindt het belangrijk dat mensen met een beperking ook mee kunnen doen, ieder op zijn eigen manier. Met de Ontwikkelbibliotheek wil Middin mensen met een beperking helpen om het beste uit zichzelf te halen. Voor de één is dat begeleiding naar werk, voor de ander zit dat meer in ondersteuning bij persoonlijke ontwikkeling.

De Ontwikkelbibliotheek helpt hierbij. Bekijk een aantal animatiefilmpjes over de Ontwikkelbibliotheek (zowel voor professionals, als voor cliënten).

De bibliotheek is mede mogelijk gemaakt door het Zorgondersteuningsfonds. Middin stelt het ontwikkelmateriaal (onder voorwaarden) gratis ter beschikking aan andere organisaties. Zij kunnen hierover contact opnemen via ontwikkeltools@middin.nl.
Bekijk een voorbeeld van een van de ontwikkelkaarten (pdf).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!