Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ontslaggolf in de zorg funest voor economie

26 februari 2014 Door de redactie Geen reacties

De ontslaggolf in gehandicapten-, jeugd- en ouderenzorg gaat in 2014 en 2015 dóór, en zal leiden tot een verlies van misschien wel 100.000 banen. De zorg was altijd een grote banenmotor in de Nederlandse economie, dat is nu afgelopen. Actualiteitenrubriek Nieuwsuur besteedde dinsdagavond 25 februari uitgebreid aandacht aan het onderwerp.

In een reportage over zorgorganisatie Triade, lieten begeleidster Monica, die per 1 september haar baan kwijt is, en cliënt Albert, die het vanaf die datum zonder begeleiding moet doen, hoe ernstig de gevolgen zijn. Zorgorganisaties heffen bij voorbaat banen op, omdat ze niet weten hoe ze er volgend jaar financieel voorstaan. Per 1 januari wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning van kracht, als die tenminste wordt goedgekeurd door het parlement. Gemeentes moeten dan taken overnemen van zorgorganisaties, en krijgen daarvoor een kwart minder budget. Welke organisaties ze inhuren voor de taken is in veel gemeenten nog volstrekt onduidelijk.

Cliënten
In de reportage zegt begeleidster Monica: "Er zijn bijna geen vacatures om een nieuwe baan te vinden. Maar dat is niet mijn grootste zorg, die ligt bij mijn cliënten." Haar werkgever Triade (Flevoland) ontslaat 300 medewerkers, omdat onzeker is of volgend jaar de salarissen kunnen worden betaald.

Of bijvoorbeeld lunchcafé Tante Truus (op de foto) kan voorbestaan als de gemeente de financiering van de begeleiding daar niet overneemt, is zeer de vraag.

Collectief ontslag
Uitkeringsinstantie Uwv meldt dat er in 2013 20.000 banen zijn verdwenen in de gehandicapten-, jeugd- en ouderenzorg, en verwacht in 2014 een minstens even groot verlies. Rob Witjes van het Uwv zegt in de uitzending dat er al 44 keer collectief ontslag is aangevraagd in deze zorgsectoren.

In de uitzending wordt het jaar 2007 in herinnering gebracht, toen er grote twijfel was of er in de toekomst wel genoeg personeel zou zijn om de vacatures in de zorg te vervullen. Men verwachtte toen op termijn een tekort van minstens 140.000 zorgmedewerkers.

Zorghart
Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsrecht, maakt zich in de uitzending grote zorgen over het effect van de ontslaggolf op de arbeidsmarkt, en vooral op de kwaliteit van de zorg. "Mensen met een 'zorghart' verdwijnen uit de zorg." Hij ziet tot op heden geen enkel positief effect van alle bezuinigingen op de arbeidsmarkt. Europees gezien doet Nederland het heel slecht qua werkloosheid, en met alle komende ontslagen in de zorg wordt dat nog erger. Ook voorspelt hij dat de bezuinigingen grote gevolgen hebben voor de werkdruk op de zorgmedewerkers die nog overblijven, op mantelzorgers en vrijwilligers. Hij erkent dat bezuinigingen nodig zijn, maar vindt deze maatregelen te ver gaan, en noemt de gevolgen zorgwekkend.

Bekijk Nieuwsuur op Uitzending gemist

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!