Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ontslagen zorgwerknemers beginnen massaal als zelfstandige

25 juli 2014 Door de redactie Geen reacties

Als gevolg van de stelselherzieningen lag het aantal opheffingen van zorgorganisaties in 2013 anderhalf keer zo hoog als in 2012. Tegelijkertijd is het aantal startende zelfstandige zorgaanbieders verdubbeld met 15.000. Het zijn voornamelijk eenpitters die na ontslag voor zichzelf zijn begonnen.

Procentueel gezien is de toename het sterkst in de dienstverlening aan gehandicapten en ouderen en de thuiszorg, aldus het Ing economisch bureau in een nieuwe publicatie. Het merendeel van het recordaantal zorgstarters bestaat uit 'herintredend' zorgpersoneel: personen die eerder in dienst waren van een zorgaanbieder en die na ontslag voor zichzelf zijn begonnen. "Zorgaanbieders hebben met een nieuwe realiteit te maken. De zorg wordt in hoog tempo een meer bedrijfsmatig aangestuurde sector, met de bijbehorende bedrijfsrisico's", licht Ing-econoom Edse Dantuma toe.

Zorg zonder overnachting
De sterke groei van het aantal zorgaanbieders betekent niet dat de zorg een groeimarkt is. Er werd in 2013 meer zorg geleverd dan in eerdere jaren, en ook voor 2014 en 2015 moeten zorgaanbieders rekening houden met krimp door bezuinigingen. Vooral aanbieders van zorg zonder overnachtingsmogelijkheid nemen snel in aantal toe. De helft van de zorgstarters komt uit paramedische praktijken en overige eerstelijns zorgaanbieders. Procentueel gezien is de toename het sterkst in de maatschappelijke dienstverlening aan gehandicapten en ouderen en de thuiszorg. Daar verzesvoudigde het aantal beginnende aanbieders in 2013.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!