Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ontslagen bij zorgorganisatie Radar

17 december 2019 Door de redactie Geen reacties

Bij de Limburgse zorgorganisatie Radar verdwijnen ongeveer 65 voltijdbanen, waardoor ongeveer 90 van 934 medewerkers ontslagen worden. De directe zorg wordt daarbij volgens de organisatie ontzien, de ontslagen vallen vooral op de ondersteunende afdelingen in het hoofdkantoor in Maastricht en bij de specialistische functies in de zorg.

De stevige bezuinigingsmaatregelen moeten de organisatie financieel weer gezond maken. De afgelopen drie jaren sloot de Limburgse zorgorganisatie met een negatief bedrijfsresultaat af. Ook dit jaar verwacht de organisatie, die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, met een verlies van ruim 2 miljoen euro af te sluiten. De verliezen uit de reserves opvangen, zoals afgelopen jaren gebeurde, is volgens Radar niet meer verantwoord.

Radar heeft de afgelopen jaren ondanks krappe budgetten geïnvesteerd in nieuwe vormen van ondersteuning en samenwerking. Bestuurder Monique Heffels: “Deze vernieuwingen worden enorm gewaardeerd door cliënten, medewerkers, financiers en samenwerkingspartners. Helaas moeten we constateren dat het financieel niet verantwoord meer is om op deze manier door te gaan. Daarom hebben we besloten om ons sterker te richten op onze kernactiviteiten, namelijk mensen met een (licht) verstandelijke beperking actief laten meedoen in de samenleving. Waar meer gespecialiseerde ondersteuning nodig is, willen we voortaan een beroep op samenwerkingspartners.”

Afscheid van medewerkers
Om haar financiële positie opnieuw duurzaam stabiel te maken, zal de organisatie het komend half jaar afscheid nemen van medewerkers. Het gaat om circa 65 voltijdbanen (van de in totaal 719,5 voltijdbanen), dat zijn ongeveer 90 medewerkers (van in totaal 934 medewerkers).

Radar streeft ernaar om de functies in de directe en dagelijkse zorg en ondersteuning aan cliënten zoveel mogelijk te behouden. De ontslagen vinden met name plaats op de ondersteunende afdelingen in het hoofdkantoor in Maastricht en bij de specialistische functies in de zorg.

Monique Heffels: “Deze boodschap komt hard aan in onze organisatie. Dit proces gaan we heel zorgvuldig doorlopen. De collega’s die het straks treft, kunnen rekenen op goede en persoonlijke begeleiding naar nieuw werk.”

De medewerkers zijn inmiddels persoonlijk geïnformeerd. Cliënten, ouders, verwanten en betrokkenen worden de komende dagen op de hoogte gebracht.

Sociaal plan
De komende weken gaat de bestuurder samen met de directie aan de slag om het reorganisatieplan verder uit te werken, in overleg gedaan met de medezeggenschapsraden en de vakbonden. Eind januari 2020 moet er meer duidelijkheid zijn over de precieze gevolgen en wordt er ook een start gemaakt met het opzetten van het sociaal plan.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!