Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ontslagen bij Sociale werkvoorziening in Weert

25 januari 2012 Door de redactie Geen reacties

De Risse Groep (Sociale werkvoorziening) in Weert ontslaat honderd medewerkers met een arbeidsbeperking. Dit is een gevolg van de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening (sw). De Risse Groep heeft gezegd dat ontslagen medewerkers mogelijk met behoud van uitkering aan het werk kunnen.

'Een doekje voor het bloeden, meer kan ik er niet van maken. Het is niet duidelijk waar, wanneer en hoe deze mensen aan het werk kunnen', aldus Abvakabo fnv-bestuurder José Meijer, die tijdens de raadsvergadering van de gemeente Weert 2.000 handtekeningen overhandigde aan de verantwoordelijke wethouder.

Volgens Meijer komen de ontslagen medewerkers in Weert op een wachtlijst voor werk bij een sw-bedrijf. 'De kans dat zij nog een werkplek krijgen, is echt nihil. Mensen met een arbeidsbeperking zijn aangewezen op werk onder aangepaste omstandigheden. Zij willen graag aan de slag, maar verdwijnen door de bezuinigingen van de gemeente Weert thuis achter de geraniums. En dan is de nieuwe Wet werken naar vermogen nog geen eens van kracht.'

Wet werken naar vermogen
De Tweede Kamer behandelt binnenkort de nieuwe Wet werken naar vermogen. Door deze wet moeten mensen met een arbeidsbeperking vanaf 2013 aan het werk op de reguliere arbeidsmarkt, voor een loon onder het wettelijk minimum. Ook wordt de persoonlijke begeleiding nagenoeg wegbezuinigd. Terwijl die juist hard nodig is om de uitstroom van arbeidsgehandicapten naar een reguliere baan een kans te geven. Het risico is echter groot dat veel mensen met een arbeidsbeperking uiteindelijk in de bijstand terechtkomen.

Gemeenten worden gedwongen om te bezuinigen op de sociale werkvoorziening. Het kabinet wil zeventigduizend van de huidige honderdduizend arbeidsplaatsen in deze sector schrappen.

Lees meer op www.abvakabofnv.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!