Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Onterechte betalingen ongeoorloofd'

20 april 2011 Door de redactie Geen reacties

Het is niet geoorloofd cliënten te laten bijbetalen voor zorg waar zij vanuit de Awbz recht op hebben. Zorgkantoren moeten hierop toezien. Dat heeft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Vws laten weten aan de Tweede Kamer. Ze geeft ook advies hoe je onterechte betalingen kan aanpakken.

Ze haalt het voorbeeld aan van kamerlid Agema (PVV) die tijdens recente werkbezoeken voorbeelden aantrof van cliënten die voor toiletpapier moesten betalen, terwijl dit onder de verzekerde zorg valt."Om de betaling voor toiletpapier stop te zetten kan de cliënt of cliëntvertegenwoordiger zich allereerst rechtstreeks wenden tot de klachtenfunctionaris of directie van de instelling. Daarnaast is het goed om de cliëntenraad op de hoogte te stellen", schrijft de staatssecretaris.

Als contact met de instelling geen resultaat heeft kan de cliënt of cliëntvertegenwoordiger naar het zorgkantoor gaan, die de instelling aan moet spreken op de overtreding. Veldhuijzen van Zanten wijst er ook op dat je overtredingen kunt melden bij de NZa.

Lees de volledige brief van de staatssecretaris over de onterechte betalingen

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!