Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Online ondersteuning versterkt eigen regie

15 april 2014 Door de redactie Geen reacties

De kwaliteit van de ondersteuning die cliënten met een verstandelijke beperking online krijgen in combinatie met persoonlijk contact, is minstens zo goed als alleen persoonlijke ondersteuning. Onderzoekers van de Vrije universiteit in Amsterdam toetsten het gebruik van een online platform bij cliënten van Pameijer. Volgens de onderzoekers is het bijzonder dat online technologie nu ook wordt toegepast in het dagelijks leven van mensen met een beperking. Volgens het onderzoek ervaren cliënten meer zelfstandigheid omdat ze dankzij het online platform zelf contact kunnen zoeken met hun begeleider als ze behoefte hebben aan steun.

Efficiënter
Pameijer-directeur Jan Alblas: "Nu we duidelijke aanwijzingen hebben dat de eigen regie en de kwaliteit van de zorg gewaarborgd zijn, kunnen we de online ondersteuning verder uitbreiden. Het helpt ons ook efficiënter te werken, aangezien begeleiders minder tijd kwijt te zijn met reizen. Vooral gemeenten zullen de uitkomsten van het onderzoek interessant vinden, met de decentralisatie van de zorg en de bijbehorende bezuinigingen voor de boeg."

Gevoel van veiligheid
Het onderzoek bestond uit interviews en online vragenlijsten die herhaaldelijk zijn afgenomen. Over het algemeen zijn zowel cliënten als begeleiders positief. Cliënten vonden begeleider bereikbaarder, wat hun gevoel van veiligheid vergrootte. Begeleiders zeiden dat ze online vaker kort contact konden hebben met hun cliënten, waardoor ze beter zicht hadden op hoe het met hen ging.

Verdrievoudigd
Pameijer heeft het online platform in 2012 ingevoerd. Cliënten krijgen er coaching, ondersteuning en persoonlijke begeleiding. Zij en hun begeleiders communiceren via het platform in beeld, geluid en tekst. In een jaar tijd is het aantal deelnemende cliënten verdrievoudigd.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!