Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Online initiatief helpt dienstverleners aansluiten bij mensen met een LVB

2 februari 2022 Door de redactie Geen reacties

Hoe kunnen dienstverleners, zoals gemeentes, beter aansluiten bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)? Om hierbij te helpen is plaatsvooriedereen.nl gelanceerd: een website vol handvatten en inspiratie voor inclusieve, passende dienstverlening.

Voor een samenleving waarbij iedereen gewoon kan meedoen, is het belangrijk dat dienstverlening toegankelijk is. Voor naar schatting (SCP) ongeveer 1,1 miljoen mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) is dat nu vaak niet het geval.

De maatschappij is te complex en snel, waarbij dienstverlening een belangrijke rol speelt: moeilijk te begrijpen informatie of brieven kunnen voor problemen zorgen, of lastige websites waar je zaken digitaal moet regelen. De website www.plaatsvooriedereen.nl is bedoeld om deze problemen te voorkomen door aan meer alertheid en sensitiviteit voor mensen met een LVB te werken bij dienstverleners, zoals gemeentes en maatschappelijke organisaties. De website geeft achtergrondinformatie, praktijkvoorbeelden en handige tools die helpen met de vraag: Hoe maak ik de communicatie en dienstverlening van mijn organisatie inclusiever?

Ervaringsdeskundigen
Op de website wijzen ervaringsdeskundigen de weg. In korte video's vertellen zij over hun verstandelijke beperking en hun ervaringen met dienstverleners. De site geeft ook tips om in contact te komen met deze doelgroep. Dit is volgens de makers namelijk één van de belangrijkste manieren om te ontdekken of dienstverlening goed aansluit.

Ook lees je op de website praktijkvoorbeelden van andere dienstverleners, bijvoorbeeld het plan ‘'Kijk op LVB' van de gemeente Rotterdam. Door ervaringen uit te wisselen kunnen organisaties leren van elkaars successen, valkuilen en geleerde lessen.

Deze website is ontwikkeld met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Muzus en VGN trokken samen op met een coalitie van enthousiaste en gedreven partners, om de behoefte te onderzoeken, input te leveren en vervolgens de website te ontwikkelen. Deze partners zijn: de LFB, VNG, Divosa, Humanitas DMH, Middin en de gemeenten Amersfoort, Amsterdam, Hardenberg, Leeuwarden, Utrecht en Zwolle.  |

De iniatiefnemers doen een oproep aan organisaties om aan te sluiten en ervaringen te delen op het platform. Meer informatie op www.plaatsvooriedereen.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!