Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Online hulp voor kinderen van ouders met een verstandelijke beperking

7 februari 2024 Redactie Klik Geen reacties

Als je als kind opgroeit met een ouder met een (licht) verstandelijke beperking kan dat grote invloed hebben op je kindertijd en leven daarna. Het Trimbos-instituut lanceerde hierover een website met informatie en tips voor deze kinderen en hun hulpverleners.

Een verstandelijke beperking bij (een van) je ouders kan ervoor zorgen dat je als kind niet altijd de juiste zorg krijgt. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in 2020 23.560 kinderen opgroeiden bij minimaal één ouder met een (licht) verstandelijke beperking, al is dit waarschijnlijk een onderschatting. De beperking van ouders is niet altijd bekend en hun kinderen zijn niet altijd in beeld.

Ook is het moeilijk een eenduidig beeld te geven over de precieze gevolgen van opgroeien bij ouders met een (licht) verstandelijke beperking. Elke situatie is verschillend en elk gezin is anders. In een speciaal dossier op de website van het Trimbos-instituut lees je wat mogelijke problemen kunnen zijn van deze kinderen en krijg je informatie, tips en handige tools om hen te ondersteunen.

Voor kinderen zelf en hun naasten is er een speciale website met informatie en tips voor hulp: oudervanmijnouders.nl/. Zo vind je er verwijzingen naar online en telefonische hulplijnen en lotgenotencontact.  |

Lees meer op trimbos.nl/kennis/kovb/ en in Klik-artikelen over het thema ouderschap bij mensen met een verstandelijke beperking.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!