Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Online Europees congres voor gehandicaptenzorg

21 juni 2021 Door de redactie Geen reacties

De zesde editie van het Europese IASSIDD-congres – dé plek waar duizenden kennisprofessionals op het gebied van de gehandicaptenzorg bij elkaar komen - vindt van 6 tot 8 juli plaats in Amsterdam. Vanwege de coronacrisis is voor een hybride opzet gekozen: een kleine delegatie is live aanwezig, maar alles wordt online uitgezonden. Prinses Laurentien opent het congres.

De IASSIDD, wat staat voor International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities, geeft aan dat er veel belangstelling voor het congres is. Er werden zo’n 400 deelnemers verwacht, maar de teller staat inmiddels op meer dan 700 voorstellen voor presentaties. Dit komt mede doordat onderzoekers het afgelopen jaar weinig mogelijkheden hadden om hun resultaten te presenteren.

In dat opzicht komt het goed uit dat het congres virtueel te bezoeken is, dat maakt het toegankelijk voor heel veel mensen, ook zij die niet de mogelijkheid of financiële middelen hebben om te reizen.

Debatten
Voor bestuurders en managers is het congres eveneens van belang, meldt de Vereniging Nederlandse Gehandicaptenzorg. Het congres telt vijf debatten, in plaats van hoofdlezingen (omdat het volgen van lezingen online lastig vol te houden is en debatten levendiger zijn) Bij alle debatten zit ook iemand vanuit het perspectief van management en bestuur.

Diversiteit
Het thema van het congres is Value diversity: waardeer diversiteit en verschillen. Organisator en directeur Disability Studies in Nederland (DSiN) Alice Schippers: “Inclusie begint daarmee. Want als je zegt: iemand met een beperking mag alleen meedoen op de voorwaarden van de gemiddelde mens, dan bereik je nooit echte inclusie en sluit je daarmee juist mensen uit die daar niet in mee kunnen gaan.”

Online
Omdat het congres sowieso online te volgen is, is technische ondersteuning onmisbaar, meldt LFB-directeur en mede-organisator Ellis Jongerius. “Het moet goed werken en duidelijk zijn hoe je kunt inloggen en presentaties kunt delen.” Ze geeft aan dat de presentaties nog twee maanden na afloop beschikbaar blijven voor deelnemers, dus je hoeft geen keuzes te maken zoals tijdens een ‘live congres’. “Je kunt na het congres alles nog een keer op je gemak bekijken.”

Als co-host komt de ervaring van DSiN in het organiseren van zo inclusief mogelijke congressen goed van pas. Alice Schippers: “We denken dan ook goed na over de vorm, want dat is net zo belangrijk als de inhoud. Zoals een programma met kleurcoderingen die staan voor thema’s. En een goede afwisseling tussen inhoudelijke sessies en ontspannende activiteiten zoals een film kijken. Wat nog wel een uitdaging is: onlineworkshops waaraan je actief kunt meedoen zoals tekenen en muziek maken. We zullen ook fouten maken, want we doen dit voor het eerst, zo’n groot online congres. Maar we hebben de best mogelijke ondersteuning om er wat moois van te maken.’  |

Alle informatie over het programma en aanmelding staat op de site van het congres: https://www.iassidd2021.com/

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!