Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ongesteldheid uitgelegd aan vrouwen met verstandelijke beperking

20 februari 2019 Tjitske Gijzen Geen reacties

Wat is ongesteld zijn? In het boekje Ongesteld vind je hierover begrijpelijke informatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Met uitleg over waar je last van kunt hebben en met concrete tips voor de verzorging.

Eerder al maakte Anja van Woerdekom van Care for Women een voorlichtingsboekje in begrijpelijke taal over de overgang, waarover ze in Klik vertelde. Voor dit volgende boekje over ongesteldheid werkte ze samen met Christel van der Horst van de BlikOpeners, die Klik ook eerder interviewde over hun missie om seksualiteit in de zorg meer bespreekbaar te maken.

In dit nieuwe boekje in ringbandformaat kunnen mensen met een verstandelijke beperking stap voor stap lezen wat er bij ongesteld zijn, de menstruatie komt kijken:

  • Je verliest bloed uit je vagina
  • Ongesteld zijn duurt meestal 4 tot 8 dagen
  • Meestal word je 1 keer per maand ongesteld
  • Je voelt je soms anders


De auteurs maken duidelijk dat dit per vrouw verschilt. En geven tips over hulpmiddelen als de pil, spiraal en maandverband, tampons en cups. Ook beschrijven ze wat je kunt doen als je gevoel verandert, of wanneer je naar de dokter moet.

De uitleg is zo concreet mogelijk met veel afbeeldingen en korte tekst. Als je na het lezen toch nog meer vragen hebt, dan geven de auteurs ook voorlichting aan cliënten op locatie over verschillende onderwerpen als de overgang, anticonceptie, ongesteld zijn, ouder worden en seks.


Ongesteld. Informatie voor cliënten. Door Care for Women en deBlikOpeners. Prijs € 19,95 exclusief verzendkosten, bestellen via a.vanwoerdekom@careforwomen.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!