Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoeksprogramma GOUD gaat nieuwe fase in

14 juni 2023 Redactie Klik Geen reacties

De Academische Werkplaats GOUD (Gezond OUDer worden met een verstandelijke beperking) gaat een nieuwe fase in. De betrokken partijen Erasmus MC, Abrona, Amarant en Ipse de Bruggen verbinden zich voor de komende zes jaar aan het nieuwe onderzoeksprogramma GOUD 4.

Hoofdonderzoeker Dederieke Festen: “Dit programma is een vervolg op eerdere studies van GOUD die zich richten op het verbeteren van de zorg en het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van volwassenen met een verstandelijke beperking.”

Thema’s
Het onderzoek van deze Academische Werkplaats richt zich op vijf thema’s, waarbij sinds 2008 deelnemers gedurende een langere tijd worden gevolgd en onderzocht:

  • Hart en vaatziekten
  • Geriatrische kwetsbaarheid
  • Voeding
  • Fitheid
  • Psychologische problemen.

In het nieuwe onderzoek worden ook jongere deelnemers onder de 40 jaar betrokken. Dit doet de werkplaats omdat het belangrijk is al op jongere leeftijd veelvoorkomende gezondheidsproblemen  op te sporen en te behandelen, én een gezonde leefstijl te stimuleren. Dat is belangrijk om leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen op latere leeftijd aan te pakken.

Er wordt onder meer gewerkt aan de ontwikkeling van instrumenten die de gezondheid beter in kaart kunnen brengen, bijvoorbeeld voor het tijdig opsporen van slikproblemen.  |

Meer informatie over GOUD vind je op de website www.goudonbeperktgezond.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!