Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoekscentrum meervoudig gehandicapten geopend

15 juni 2010 Door de redactie Geen reacties

In Groningen is een wetenschappelijk centrum geopend waar al het onderzoek naar mensen met ernstige meervoudige beperkingen wordt gebundeld.

Het Research centre on profound and multiple disabilities van de Rijksuniversiteit Groningen is uniek in de wereld. Er is ook een bijbehorende website geopend. Het centrum is het resultaat van de onderzoekslijn die hoogleraar Carla Vlaskamp eind jaren '80 van de vorige eeuw aan de Groningse universiteit opzette om de kwaliteit van de zorg voor mensen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen te verbeteren.

Binnen het onderzoekscentrum is nu ook het onderzoek ondergebracht op het gebied van mensen met doofblindheid. Ook dit onderzoek vervult een voortrekkersrol. Marleen Jansen, adjunct-hoogleraar orthopedagogiek, is de eerste ter wereld die zich wetenschappelijk bezighoudt met communicatie met doofblinden.

Volgens Carla Vlaskamp is een gespecialiseerd onderzoekscentrum hard nodig: 'Veranderingen in de zorg, zoals de nadruk op decentralisatie en zelfstandigheid, hebben ertoe geleid dat in de residentiële zorg mensen met ernstige beperkingen meer als aparte groep naar voren komen. Met name als het gaat om communiceren, het stimuleren van lichamelijke activiteit en het activeren van het gebruik van compenserende zintuigen is veel kennis nodig om doeltreffende zorg te bieden.'

Binnen het Research centre wordt aan een groot aantal onderzoeken gewerkt, zoals

  • gedragsproblemen bij personen met ernstige verstandelijke beperkingen
  • motorische activering.
  • alertheid
  • het voorlezen van multi-sensorische verhalende
  • communicatie tussen doofblinden en hun communicatiepartners.

Kijk op www.rug.nl/researchpmd

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!