Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoekers en zorgverleners delen expertise over ernstig meervoudige beperkingen

6 juni 2016 Door de redactie Geen reacties

Een nieuw kenniscentrum brengt de kennis uit de praktijk over de ondersteuning aan mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (emb) samen met die van onderzoekers. Tijdens het congres Emb Today op 2 juni in Utrecht werd dit Expertisecentrum Emb, een samenwerking tussen de 's Heeren Loo Zorggroep en de Rijksuniversiteit Groningen, gelanceerd.

Met het kenniscentrum willen de ’s Heeren Loo Zorggroep en de Rijksuniversiteit Groningen kennis uit de wetenschap en praktijk uitwisselen. Zo wordt de onderzoeksinformatie die de universiteit verzamelt in het onderzoekscentrum Research Pmd, gekoppeld aan de kennis uit de praktijk en andersom. Tijdens het congres op 2 juni gebeurde dit ook: familie, professionals en onderzoekers wisselden in The Colour Kitchen in Utrecht ervaringen en inzichten uit.

De ’s Heeren Loo Zorggroep en de Rijksuniversiteit Groningen stellen hun kennis van het Experisecentrum Emb beschikbaar aan:

  • ·ouders, die vragen hebben over methoden en ondersteuningsmogelijkheden.
  • professionals, die training willen en op zoek zijn naar de laatste wetenschappelijke kennis.


Het Expertisecentrum Emb richt zich op training, consultatie en ontwikkeling en toepassing van wetenschappelijke kennis. Carla Vlaskamp, emeritus hoogleraar Orthopedagogiek: “Het Expertisecentrum Emb is een knooppunt waar wetenschappelijke kennis, praktijkkennis en vooral ook de kennis van de familie samen wordt gebracht. Als we dit op een goede manier vormgeven, dan zetten we een hele grote stap voorwaarts.”


Academische werkplaats

De samenwerking tussen de ’s Heeren Loo Zorggroep en de Rijksuniversiteit Groningen vindt plaats in een zogenaamde ‘academische werkplaats’. Hier doen zij praktijkgericht onderzoek naar vraagstukken binnen de verstandelijke gehandicaptenzorg, met name over de ondersteuning aan mensen met een ernstig meervoudige beperking.

Meer informatie op http://expertisecentrumemb.sheerenloo.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!