Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoeker Zorg-voor-beter in Amerika gelauwerd

18 mei 2010 Door de redactie Geen reacties

Onderzoeker Hanneke Knibbe heeft in Amerika een prijs gewonnen voor opvallend onderzoek op het gebied van ergonomie in de zorg. Knibbe werd geprezen omdat zij haar onderzoeken goed weet toe te passen in de praktijk.

Hanneke Knibbe speelt een grote rol in de Zorg voor beter-projecten. Van oorsprong is zij fysiotherapeut, ze studeerde af als bewegingswetenschapper en richtte samen met haar broer Nico Knibbe het bureau Locomotion op.

Knibbe: "Verzorgenden zetten zich zo enorm in voor hun cliënten dat ze zichzelf nog wel eens vergeten. Ze cijferen zichzelf weg. Ik vind het een uitdaging om te zoeken naar manieren om hun arbeidsomstandigheden te verbeteren die tegelijkertijd de kwaliteit van zorg verhogen."

Empowerment
Knibbe houdt zich meer en meer bezig met de kwaliteit van zorg en met arbeidsproductiviteit.. Binnen Zorg voor Beter begeleidde Knibbe onder andere kleine innovatieprojecten. "Empowerment van zorgverleners staat daarbij aan de basis. Wanneer zij zelf problemen signaleren en verbeteringen doorvoeren heeft dat veel meer impact dan wanneer het van bovenaf komt."

Knibbe ziet ook een vliegwieleffect: "Wanneer je als verzorgende met een verbetering aan de slag gaat en het werkt echt, én je wordt erom gewaardeerd, kom je sneller met de volgende verbetering. Het mooie is dat verzorgenden zo meer plezier krijgen in het werk, en de tijd voor de cliënt ook nog eens toeneemt."

Lees meer op www.zorgvoorbeter.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

Abonneren