Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Onderzoek voorspelt toekomstige vaardigheden kind met autisme

3 juni 2013 Door de redactie Geen reacties

Amerikaanse onderzoekers zeggen aan de hand van patronen in de hersenen van jonge kinderen met autisme te kunnen voorspellen welke vaardigheden ze zullen ontwikkelen. Daarbij maakt het volgens de onderzoekers geen verschil welke behandeling de kinderen krijgen. Bij hun studie bekeken ze de hersenreacties kinderen met autisme van 2 jaar oud op verschillende woorden. De patronen die ze ontdekten geven volgens de onderzoekers een goede indruk van het aanpassingsvermogen en de kennis en taalvaardigheden van de kinderen op 6-jarige leeftijd.

Kinderen met minder ernstige symptomen van autisme verwerkten woorden op een vergelijkbare manier als kinderen zonder autisme, terwijl kinderen met ernstige symptomen totaal andere hersenreacties hadden.

"Het taalvermogen van kinderen met autisme op 2-jarige leeftijd voorspelt hun vaardigheden op latere leeftijd, ongeacht de behandeling die de kinderen krijgen," verklaart hoofdonderzoeker Patricia Kuhl van de universiteit van Washington. Kuhl hoopt dat met de resultaten van het onderzoek de behandelingen voor kinderen met autisme op jonge leeftijd verbeterd kunnen worden.

Brain responses to words in 2-year-olds with autism predict developmental outcomes at age 6. Door Patricia K. Kuhl e. a., University of Washington's Institute for Learning & Brain Sciences, publicatie in wetenschappelijk magazine Plos one.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!